ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΟΙΟΙ “ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ” THΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ;

Pakistan floof 2010 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Pakistan floof 2010 - Σόλων ΜΚΟΗ Αϊτή, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν ήταν οι χώρες που υπέφεραν περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2012, σύμφωνα με παρουσίαση του δείκτη Global Climate Risk που έλαβε χώρα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Βαρσοβία.

Για άλλη μία χρονιά, οι χώρες του λεγόμενου “αναπτυσσόμενου κόσμου” ήταν αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, αποτελούν συνέπεια των κλιματικών αλλαγών. Όμως γίνεται όλο και πιο εμφανές κάθε χρόνο, ότι οι μέχρι πρότινος μη επηρρεαζόμενες περιοχέςμπαίνουν με τη σειρά τους στο “μάτι του κυκλώνα”.

Συγκεκριμένα ο τυφώνας Σάντι στην Αϊτή, ο τυφώνας Μπόφα στις Φιλιππίνες και οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις κατά την περίοδο των μουσώνων στο Πακιστάν, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα ακραία φαινόμενα του 2012 ώστε οι τρεις συγκεκριμένες χώρες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Στην λίστα με τα περισσότερο χτυπημένα 50 κράτη για το 2012, βρίσκονται σχεδόν όλα τα κράτη της νότιας Ασίας
Το Πακιστάν μάλιστα, βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη τριάδα. 
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστα όπως στην Ευρώπη. 
Έτσι, το 2012 μέσα στην πρώτη δεκάδα των πλέον “χτυπημένων” από ακραία φαινόμενα κρατών, βλέπουμε την Σερβία αλλα και την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η πρώτη δεκάδα:
1) Αϊτή, το συνολικό κόστος των ακραίων φαινομένων ξεπερνά το 9% του ΑΕΠ της,
2) Φιλιππίνες, ήδη στη 2η θέση για το 2012, πριν την έλευση του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν φέτος,
3) Πακιστάν, 3η συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη τριάδα,
4) Μαγαδασκάρη,
5) Φίτζι,
6) Σερβία, μαζί με την Ρωσία οι θεωρούμενες ως πλέον ανεπτυγμένες της λίστας,
7) Σαμόα,
8) Βοσνία Ερζεγοβίνη
9) Ρωσία.
10) Νιγηρία

Οι καταστροφές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό πολύ περισσότερων, ενώ αποτελούν πραγματική οικονομική καταστροφή. Η έκθεση εκτιμά ότι την τελευταία 20ετία 530.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από φαινόμενα άμεσα σχετιζόμενα με την κλιματική αλλαγή ενώ το συνολικό κόστος των 15.000 και πλέον ακραίων καιρικών φαινομένων για το ίδιο διάστημα υπολογίζεται σε 2 τρις δολάρια.

Στο Πακιστάν, εκτιμάται ότι οι πλυμμήρες και οι ξηρασίες των τελευταίων 3 μόνο ετών, έχουν κόστος μεγαλύτερο των 15 δις δολαρίων.

«Μπορεί κάποιος να φανταστεί πως μία χώρα μπορεί να ανοικοδομηθεί μετά από καταστροφές όπως ο φετινός τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες ή οι πλυμμήρες του 2010 στο Πακιστάν;» αναρωτήθηκε ο Μουχάμαντ Ιρφάν Ταρίκ, επικεφαλής της πακιστανικής αντιπροσωπείας στη Βαρσοβία.

Η δέσμευση των υπεύθυνων για την κλιματική αλλαγή “πλούσιων ανεπτυγμένων” κρατών, για την παροχή κονδυλίων προς τα αναπτυσσόμενα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παραμένει κενό γράμμα, και η βασική αιτία διαφωνιών και στη Διάσκεψη της Βαρσοβίας.  

Η έλλειψη υποδομών και η γεωγραφική θέση των κρατών αποτελούν τις βασικές αιτίες που οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών γίνονται πραγματικά καταστροφικές. «Τα αναπτυσσόμενα κράτη είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα»συμπεραίνει –για άλλη μία χρονιά- η έκθεση του Germanwatch, το οποίο επιμελήθηκε της έρευνας.

Σταδιακά όμως, «τα ακραία φαινόμενα επεκτείνονται ακόμα και στις περιοχές που διεξάγεται η φετινή Διάσκεψη (βλ. Βαρσοβία), στην κεντρική Ευρώπη» προειδοποιεί η έρευνα.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα Global Climate Risk Index 2014 (pdf)

Πηγές: Environmental News NetworkGermanwatch , SciDev Net
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

ariskaparakis@gmail.com

15 Νοεμβρίου 2013

Σχετικά άρθρα