ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΔΕΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ

aima - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

aima - Σόλων ΜΚΟΧωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την προέλευσή του, τη λειτουργία του και τα χαρακτηριστικά του.

Ομάδα αίματος Ο –
Η ομάδα αίματος Ο – είναι γνωστή ως η παγκόσμια ομάδα αίματος καθώς μπορεί να μεταγγιστεί στον καθένα, καθιστώντας την, την πιο περιζήτητη δωρεά.


Αρνητικά στοιχεία: Μόνο το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τη συγκεκριμένη ομάδα. Παρότι όλοι μπορούν να δεχτούν μετάγγιση αίματος Ο -, όσοι εκ γενετής έχουν αυτή την ομάδα μπορούν να δεχτούν αίμα μόνο ίδιο με το δικό τους.

Ομάδα αίματος Ο+
Σε αντίθεση με την Ο-, η ομάδα αίματος Ο+ είναι η πιο συνηθισμένη. Οι ομάδες αίματος Ο, αποτελούν τις αρχαιότερες στον πλανήτη και χρονολογούνται στο 40.000 π.Χ. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 47% των Αφροαμερικανών έχουν αίμα Ο+.
 
Ομάδα αίματος Α+

Η ομάδα Α+ είναι αρκετά συνηθισμένη. Δύο γονείς με αίμα Α+ μπορούν να γεννήσουν παιδί που να έχει αίμα ομάδας Ο. Οι άνθρωποι με αυτή την ομάδα καλό είναι να ακολουθούν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά για να παραμένουν υγιείς.

Ομάδα αίματος Α –
Η συγκεκριμένη ομάδα είναι αρκετά σπάνια ιδιαίτερα στις ΗΠΑ

Φυλετική ανάλυση Ομάδας Α-
Ασιάτες 0,5%
Αφροαμερικανοί 2%
Λατίνοι 2%
Καυκάσιοι 7%

Ομάδα αίματος Β+
Η Β+ είναι σχετικά συνηθισμένη και απαντάται σε Ασιάτες περισσότερο από κάθε άλλη φυλή. Η προτεινόμενη δίαιτα για τους ανθρώπους με αίμα Β+ περιλαμβάνει αρνί, πέστροφα, βρώμη και ανανά.

Ομάδα αίματος Β-
Η ομάδα Β- δεν είναι μόνο σπάνια αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως όταν μία έγκυος μητέρα έχει αίμα Β-, υπάρχει κίνδυνος θανάτου για το βρέφος αν αυτό έχει αίμα με ρέζους θετικό. Μόνο το 2% των Αμερικανών έχει τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ομάδα Αίματος ΑΒ
Η ΑΒ είναι η πιο σπάνια ομάδα αίματος. Άτομα με αίμα ΑΒ μπορούν να δώσουν αίμα μόνο σε άτομα της ίδιας ομάδας αίματος αλλά μπορούν να δεχτούν αίμα από όλους.

10 ενδιαφέροντα στοιχεία για το αίμα
– Στο σώμα ενός ενήλικα «κυλούν» 5,66 λίτρα αίματος
– Το αίμα αντιστοιχεί στο 7% του συνολικού σωματικού βάρους
– Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το ανθρώπινο αίμα
– Μία σταγόνα αίματος χρειάζεται περίπου 20 με 60 δευτερόλεπτα για να «ταξιδέψει» από την καρδιά στο σώμα και πίσω.
– Λίγο περισσότερο από μισό λίτρο αίματος μπορεί να σώσει τρεις ζωές
– Ένα βρέφος έχει μετά βίας ένα φλιτζάνι αίμα στο σώμα του
– Το αίμα έχει διπλάσια πυκνότητα από το νερό, που οφείλεται κυρίως σε κύτταρα, θρεπτικά συστατικά, ορμόνες και πηκτικούς παράγοντές καθώς και σωματικά απόβλητα.
– Υπάρχουν περισσότερες από 40 ασθενείς που μπορούν να θεραπευτούν με τη χρήση αίματος του ομφάλιου λώρου, καθώς αυτό είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα.
– Κατά μέσο όρο κάθε 2 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο χρειάζεται αίμα.
– Στη Ιαπωνία, οι ομάδες αίματος διαβάζονται σαν ζώδια με την κάθε ομάδα να έχει τα δικά της προσωπικά χαρακτηριστικά:
Ομάδα Α –  «ο αγρότης»
Ομάδα Β – «ο κυνηγός»
Ομάδα ΑΒ – «ο ανθρωπιστής»
Ομάδα Ο – «ο πολεμιστής»


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι