1

ΚΕΡΑΤΟ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ, AΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

Με την τιμή του κιλού στα 65 χιλιάδες δολάρια, τα κέρατα των ρινόκερων έχουν γίνει πιο επικερδή από τον χρυσό, και την πλατίνα και η λαθροθηρία τους στις νότιες περιοχές της Αφρικής έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, στην οποία ζει το 80% των ρινοκέρων όλης της ηπείρου, υπολογίζει ότι μόνο στο πρώτο δεκάμηνο του 2013, θανατώθηκαν 825 ρινόκεροι, αντί 333 θανάτων ολόκληρο το 2010, και 24 το 2007.


Η γενοκτονία αυτή του μεγάλου θηλαστικού έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια καθιστώντας σύντομα το ρινόκερο ως ένα από τα είδη που θα απειλούνται με εξαφάνιση. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τόσο οι μαύροι όσο και οι λευκοί ρινόκεροι θεωρούνταν από τα ασφαλέστερα από άποψη πληθυσμού θηλαστικά της Αφρικής.

Έτσι, ενώ μέχρι το 2007 το ρεκόρ θανάτωσης ρινοκέρων ήταν 24 (το 2006), το 2008 δολοφονήθηκαν 83 ρινόκεροι, το 2010 333, το 2011 448 και το 2013 668!

Οι κυνηγοί ρινοκέρων βοηθούμενοι και από το οργανωμένο έγκλημα ή άμεσα εντασσόμενοι σε αυτό, κυνηγούν το κέρατο του ρινόκερου προκειμένου να το εξάγουν κυρίως στις χώρες της Ασίας, με την τιμή του ανά κιλό να εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 65 χιλιάδες δολάρια.

Το κέρατο του ρινόκερου θεωρείται βασικό συστατικό ιατρικών φαρμάκων σε πολλές χώρες της Ασίας, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία, και εξαιρετικής ποιότητας υλικό για την κατασκευή μαχαιριών. Η αυξανόμενη ζήτηση, που προκύπτει και από την οικονομική μεγέθυνση των ασιατικών οικονομιών, έχει μετατρέψει τεράστιες περιοχές σε μία ατελείωτη ζώνη κυνηγιού, από οργανωμένες ομάδες που πολλές φορές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από παραστρατιωτικές μονάδες, εξοπλισμένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε κρατικό ή άλλο φορέα επιχειρήσει να τους σταματήσει. Στη Νότια Αφρική μάλιστα, σε κάποια πάρκα οι δημοτικοί φύλακες είναι επίσης παρομοίως οπλισμένοι για να σταματήσουν τους επίδοξους κυνηγούς.

Μία “μέση” λύση που έχει προταθεί και ήδη λαμβάνει χώρα αλλά σε πολύ περιορισμένη έκταση, είναι η ύπνωση του ζώου και η κατόπιν αφαίρεση του κέρατος. Κάθε ενήλικος ρινόκερος παράγει ετησίως περίπου 900 γραμμάρια από το κέρας του, εάν αυτό κοπεί. Ακόμα και έτσι βέβαια τα δικαιώματα του ζώου δεν λαμβάνονται υπόψη, αλλά τουλάχιστον αυτό δεν θανατώνεται, όπως γίνεται μέχρι τώρα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Εκτιμάται ότι ένα κιλό από το κέρας του ρινόκερου στοίχιζε 4.700 δολάρια το 1993. Η εκτόξευση της ζήτησης οδήγησε και σε εκτόξευση της τιμής, ώστε το 2012 να φτάνει τα 65.000 δολάρια!

Έτσι, το κέρατο των ρινόκερων είναι αυτή τη στιγμή ακριβότερο από το χρυσάφι, τα διαμάντια και την κοκαΐνη! 
Είναι φανερό, ότι με τέτοια τεράστια κέρδη, είναι αρκετά εύκολος ο επηρρεασμός τόσο των φυλάκων και των αρχών, όσο και των ίδιων και των νομοθετών.

Πηγές: Legal Trade of Africa’s Rhino Horns , Duan Biggs,Franck Courchamp, Rowan Martin, Hugh P. Possingham, Science Magazine, 28 Φεβρουαρίου 2013, Planet ArkSave the Rhino

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

Φωτό: wikipedia

12 Νοεμβρίου 2013