1

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ “ΚΡΥΦΤΟ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο εντός του 2012, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού παρουσιάζοντας,  μόνο στο διάστημα 1990-2012, αύξηση κατά 32%.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμούέρχεται λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Βαρσοβία της Πολωνίας, με τη συμμετοχή 190 και πλέον κρατών.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, το 2012 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 475,6 μερών ανά εκατομμύριο (p.p.m.).

Ιδίως αυτές του διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες αποτελούν το 80% των συνολικών συγκεντρώσεων στην γήινη ατμόσφαιρα έφτασαν στα 393,1 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ σημαντική αύξηση συνεχίζει να παρουσιάζουν σταθερά και οι συγκεντρώσεις μεθανίου.

Από την περίοδο της έναρξης της βιομηχανικής Επανάστασης το 1750, εκτιμάται ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 41%, του μεθανίου κατά 160% και του οξειδίου του αζώτου κατά 20%.

Η αύξηση των εκπομπών ρύπων είναι συνεχώς επιταχυνόμενη τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 1990 έχει σημειωθεί συνολική αύξηση κατά 32%.

Τα δραματικά συμπεράσματα της έκθεσης έρχονται έναν μήνα μετά την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (I.P.C.C.) σύμφωνα με την οποία, με το παρόν “σενάριο” οι κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες η ανθρώπινη δράση ευθύνεται σε ποσοστό άνω του 90%, θα οδηγήσουν σε καταστροφική άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4,8 °C έως το τέλος του αιώνα.

Παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις από ολόκληρο τον επιστημονικό κόσμο, κράτη και κυβερνήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν ούτε καν στα ελάχιστα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα. Ενόψη της Συνόδου της Βαρσοβίας (11-22 Νοεμβρίου),καμία προοπτική δεν φαίνεται να υπάρχει για την υιοθέτηση κοινής δεσμευτικής συμφωνίας. 

Όπως σε όλες τις μεγάλες και μικρές συνόδους των προηγούμενων ετών, το πρόβλημα της υιοθέτησης δεσμευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται και πάλι να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης των δύο μεγαλύτερων μολυντών, ΗΠΑ και Κίνας, με τον τρίτο μολυντή, την Ε.Ε. να κρύβεται βολεβόμενη πίσω από τους δύο.

Ήδη η Κίνα έστειλε “μύνημα” στις ανεπτυγμένες χώρες, ότι οι δεσμεύσεις από το 2009, των ανεπτυγμένων κρατών για χρηματοδότηση των αδύνατων προηγούνται των όποιων μεμονωμένων πρωτοβουλιών για το κλίμα, ερχόμενες σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, η οποία σχεδιάζει να προωθήσει στην σύνοδο, την λογική των εθελοντικών και μεμονωμένων ανά χώρα πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων στη Βαρσοβία, είναι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ η “προετοιμασία” για την επίτευξη μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015, η οποία θεωρείται πλέον από αρκετούς ως η “τελευταία ευκαιρία”. 
«Όσο περισσότερο περιμένουμε να δράσουμε (και δεν το κάνουμε), τόσο δυσκολότερο θα είναι να μείνουμε κάτω από το όριο των 2 βαθμών και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επίδραση για πολλά κράτη»σημειώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό, προσθέτοντας ότι «θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή των παιδιών μας και των επόμενων γενεών».


Πηγές: Planet ArkThe VergeWorld Meteorological Organization
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

Νοεμβρίου 2013