ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΥ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

London Covent garden - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

London Covent garden - Σόλων ΜΚΟΣε μία άνευ προηγουμένου βίαιη φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων οδηγεί η οικονομική κρίση, με τους αριθμούς να ξεπερνούν τις εφιαλτικότερες προβλέψεις.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός φτωχοποιείται μαζικά. Οι κυβερνήσεις υπηρέτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος οδηγούν σε εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπων σε έναν από τους θεωρούμενους πυλώνες του παγκόσμιου καπιταλισμού, την Ε.Ε.

Η Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη χώρα, διπλασιάστηκαν την τελευταία 5ετία, ενώ νέα έρευνα στη Βρετανία, δείχνει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας. Ο Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει την πανευρωπαϊκή διολίσθηση στη φτώχεια, επισημαίνοντας την δημιουργία εκατομμυρίων νέων φτωχών, και την επιδείνωση της κατάστασης αυτών που ήδη διαβιούσαν κάτω από τα (επίσημα) επίπεδα της φτώχειας.

Το Σεπτέμβριο, η οργάνωση Oxfam προειδοποιούσε για την τραγική και άνευ προηγουμένου κατάσταση στην Ελλάδα: «Ιδρυθήκαμε το 1942 εξαιτίας του λιμού στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 70 χρόνια αργότερα θα ήμασταν πάλι εδώ για να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία φριχτή κατάσταση» έλεγε στον Guardian ο εκ των επικεφαλών της οργάνωσης Μαξ Λόουσον. [1]

Η φτώχεια όμως, εκτός της τραγικής κατάστασης στην χώρα μας, φαίνεται να επεκτείνεται με δραματικούς ρυθμούς στην Ευρώπη των τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών τανκς και των πολιτικών εξυπηρετητών τους.

Παιδική φτώχεια και θνησιμότητα στη Βρετανία
Τα στοιχεία της νέας έρευνας του Ινστιτούτου Μάρμοτ, του Ινστιτούτου Ισότητας στην Υγεία UCL και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκαν στη Βρετανία, καταδεικνύουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας έως 5 ετών, ανέρχεται στο 5,4 ‰, ένα από τα χειρότερα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η περίθαλψη, ακόμα και κοινών ασθενειών αρχίζει και γίνεται πολυτέλεια για ολοένα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, σε μία κοινή πανευρωπαϊκά πρακτική, που στην Βρετανία φαίνεται ότι δείχνει γρηγορότερα τα “σημάδια” της.  

Περισσότερο από το 25% των παιδιών ζουν σε καθεστώς φτώχειας με την έρευνα να εκτιμά ότι μόνο τα μισά παιδιά από αυτά που μεγαλώνουν σε καθεστώς φτώχειας καταφέρνουν να επιτύχουν «ένα σημαντικό επίπεδο προόδου» στην ενηλικίωσή τους.  Επιπλέον τεράστιος είναι ο αριθμός των εφήβων και νεαρών οι οποίοι δεν πηγαίνουν σχολείο ή/και δεν απασχολούνται πουθενά.

Οι συνέπειες της ολοένα αυξανόμενης παιδικής και εφηβικής φτώχειας αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για τη χώρα συμπεραίνει η έρευνα. 

Επιπλέον το προσδόκιμο ζωής στη Βρετανία είναι χαμηλότερο από πολλά ευρωπαϊκάθεωρητικά φτωχότερα κράτη. Έτσι το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες, τα 83 έτη, είναι χαμηλότερο από χώρες που υποτίθεται ότι “γονατίζουν” από την οικονομική κρίση, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία.

Διπλασιασμός των φτωχών στην Ιταλία
Η Ιταλία, στην οποία όπως και στην Ελλάδα, οι οικονομικοί αριθμοί και τα νούμερα μεταβάλλονται ανά πάσα στιγμή από κυβέρνηση, τράπεζες και ΜΜΕ για να εξυπηρετήσουν την κατακόρυφη πτώση των μισθών, την κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων, την μαζική αποβιομηχανοποίηση της χώρας και το “ξεπούλημα” επιχειρήσεων εγκαταστάσεων και περιουσιών κάθε είδους και τεράστιας αξίας σε συγκεκριμένα ολιγοπώλια, φαίνεται να βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της εδώ και πολλές δεκαετίες, πιθανότατα τη χειρότερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Istat, ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας ξεπέρασε το 2012 τα 4,8 εκατομμύρια, αριθμός διπλάσιος των 2,4 εκ. φτωχών του 2007. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών βρίσκεται όπως πάντα στο νότο της χώρας, όπου τεράστιες περιοχές στην κυριολεξία φυτοζωούν.

Η προχτεσινή ανακοίνωση από τα οικονομικά έντυπα ότι η ύφεση στην οικονομία της χώρας θα συνεχιστεί στο τρίτο τετράμηνο του 2013, ελάχιστα απασχολεί όπως είναι φυσικό τα εκατομμύρια των ανέργων (επίσημα στο 12,2% ρεκόρ όλων των εποχών τον Ιούλιο) και τα 5 περίπου εκατομμύρια των φτωχών (και επίσημα) πολιτών της χώρας.

Ερυθρός Σταυρός: Πανευρωπαϊκή διολίσθηση στη φτώχεια
Έρευνα του Ερυθρού Σταυρού για τη φτώχεια σε 42 ευρωπαϊκά κράτη, συμπεραίνει ότι «ενώ οι υπόλοιπες ήπειροι μειώνουν με επιτυχία τα ποσοστά φτώχειας, η Ευρώπη τα αυξάνει».

Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι ήδη φτωχοί, ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να ζήσουν ως φτωχοί, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

 Η έρευνα αναφέρει πέντε μείζονα χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:
1) οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι,
2) η δημιουργία μίας νέας τάξης νεόπτωχων (“new poor”) που διολισθαίνουν σταδιακά προς τη φτώχεια εξαιτίας των συνθηκών,
3) η επιδείνωση των συνθηκών υγείας,
4) η σκλήρυνση της στάσης εναντίον της αυξανόμενης μετανάστευσης, και
5) η σταθερή άνοδος της ανεργίας.

Η μαζική ανεργία και η γρήγορη φτωχοποίηση οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξαθλίωση εκατομμύρια Ευρωπαίων, οι οποίοι βλέπουν ταυτόχρονα τις κοινωνικές ανάγκες –για τις οποίες τώρα έχουν τεράστια ανάγκη- να περικόπτονται γρηγορότερα ακόμα και από τα εργασιακά τους δικαιώματα. Όμως ακόμα και όσοι έχουν εργασία φτωχοποιούνται σταδιακά. Το 2011, χωρίς να είναι τόσο εμφανή τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό εργαζομένων που διαβιούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, ήταν σύμφωνα με την Eurostat μάλιστα, στο πολύ υψηλό 8,9% πανευρωπαϊκά.

«Οι μακρυπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν έρθει ακόμα στην επιφάνεια, αν και πολύ σοβαρά και εμφανή συμπτώματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, Αν και η φτώχεια αυξάνεται οι κοινωνικές υπηρεσίες μειώνονται» προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι ακόμα και στην ηγέτιδα οικονομική δύναμη της Ευρώπης Γερμανία, το ποσοστό των ανθρώπων που εισοδηματικά άνηκαν στην μεσαία τάξη έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες κατά το διάστημα 1997-2012.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος θα χρειαστεί τεράστιες ανατροπές για να αναχαιτίσει αυτή την πρωτοφανή μεταπολεμικά επίθεση στα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα. Προς το παρόν όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι οι πιστοί υπηρέτες αυτών που επιτίθενται στους ευρωπαϊκούς λαούς. Με την ανοχή των ίδιων των λαών.

[1] Heather Stewart, “Oxfam warns on European poverty and says ‘Greece is in a terrible state”, The Guardian, 12 Σεπτεμβρίου 2013


Πηγές: ANSA MedGuardianCounter Currents
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

31 Οκτωβρίου 2013

Σχετικά άρθρα