ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Photovoltaik Wind - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Photovoltaik Wind - Σόλων ΜΚΟΜπορεί σε χώρες με συνεχή ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, το κράτος να “τιμωρεί” ουσιαστικά τους κατόχους ηλιακών συστημάτων, και σε άλλες όπως οι Η.Π.Α. τα Μ.Μ.Ε. να “ενημερώνουν” το αδαές κοινό ότι η χώρα έχει λιγότερη ηλιοφάνεια από τη Γερμανία, αλλά στην ίδια τη Γερμανία, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η ανάπτυξη του τομέα των Α.Π.Ε. στην Γερμανία, παρά τις σχετικά υψηλές τιμές κατασκευής, συντήρησης και φόρων, ωφείλεται σε μία ενεργειακή πολιτική “σταθερών στόχων” σε ομοσπονδιακό και περιφερειακό επίπεδο.
Η αλλαγή αυτή στην ενεργειακή πολιτική, γνωστή και ως “Energiewende” στηρίζεται σχεδόν καθολικά και από τους Γερμανούς, και πιθανότατα αποτελεί και το κλειδί της επιτυχίας στον κλάδο.

Από τη θεωρία στην πράξη
Το 84% των Γερμανών είναι υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να υιοθετηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και το 83% υποστηρίζει ότι το κόστος αλλά και το κέρδος που προκύπτει από την αξιοποίηση εγκαταστάσεων εναλλακτικών μορφών ενέργειας θα πρέπει να μοιράζεται δικαίως και ισομερώς ανάμεσα στους πολίτες και τον βιομηχανικό τομέα.

Επιπλέον το 79% πιστεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν σε τοπικό επίπεδο στην στροφή αυτή της χώρας. 
Όχι μόνο όμως το πιστεύουν, αλλά το πράττουν. 
Το 35% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από Α.Π.Ε. στην χώρα (63.000 MW εκ των οποίων τα 34,5 ηλιακή ενέργεια) παράγεται από μεμονωμένους ιδιώτες, και το 11% από αγρότες, αντί μόλις 15% που αντιστοιχεί σε επενδύσεις περιφερειών και 5% σε επενδύσεις μεγάλων εταιριών
Συνολικά δηλαδή, το 47% της παραγόμενης ενέργειας από Α.Π.Ε. το παράγουν μεμονωμένα άτομα και κοινότητες, οι οποίες επιτυγχάνουν σημαντικό ή και ολικό βαθμό ενεργειακής αυτάρκειας.

Η προσπάθεια αυτή ανάπτυξης ενεργειακής αυτονομίας δεν εκπορεύεται μόνο από την οικολογική συνείδηση, αλλά και την προσπάθεια μείωσης των τιμών των λογαριασμών ενέργειας, που στη Γερμανία είναι από τους ακριβότερους στον κόσμο.

Παρά την μειωμένη ηλιοφάνεια της γερμανικής επικράτειας, η χώρα φιλοξενεί συνολικά το 1/3 των συνολικών ηλιακών ενεργειακών εγκαταστάσεων στον πλανήτη.

Η αύξηση της παραγωγής από Α.Π.Ε. έχει οδηγήσει σε σταθερότητα τη ζήτηση άνθρακα και σε μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, η απεξάρτησή της ενεργειακής παραγωγής ιδίως από τον άνθρακα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Συντηρητικές φωνές κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές στην γερμανική οικονομία, παραβλέποντας σκόπιμα όλα τα μακροπρόθεσμα ωφέλη από αυτή την νέα ενεργειακή μετάβαση που επιχειρείται στη χώρα.

Όμως η Γερμανία σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ως μία από τις ελάχιστες μεγάλες παραγωγούς χώρες, που μπορούν να συζητούν ρεαλιστικά για φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων και σημαντικής συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην παραγωγή ενέργειας. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια εκτιμάται ότι καλύπτουν περισσότερο από το 12% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης, ενώ σε συνδυασμό με την υδροηλεκτρική ενέργεια, τη βιομάζα και την ενέργεια από την καύση απορριμμάτων, πλησιάζει το 25%.

Πηγές: GristThe Energy CollectiveDeutche Welle
Φωτό: Εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. στο Σλέσβιγ Χολστάιν, στα βόρεια της χώρας – Wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

25 Οκτωβρίου 2013