ΕΘΝΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (των Ε. Ν. Σταματίου και Δ. Τσιρώνη)

Periballon Dikaio 2013 2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Periballon Dikaio 2013 2 - Σόλων ΜΚΟΑπό την Απελευθέρωση, στην Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο κρατικός λειτουργός στον τομέα του περιβάλλοντος, των υποδομών και της ποιότητας ζωής.

Δεδομένης της  διαχρονικής επικαιρότητας αλλά και της προβληματικής που συνεπάγεται η διερεύνηση ζητημάτων δημόσιας διοίκησης και κρατικών λειτουργών, επιχειρείται  η  ιστορική ανασκόπηση και η εξέταση του ρόλου, της συνεισφοράς  και  της συμμετοχής  τους στον τομέα του περιβάλλοντος, των υποδομών και της ποιότητας ζωής από τη σύσταση του νεώτερου ελληνικού κράτους έως σήμερα.

Μεταξύ των βασικών σημείων θίγεται το ζήτημα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και προβάλλεται η εξέλιξή της από την ψήφισή της στο Κοινοβούλιο (Τρικούπης), τη συνταγματική κατοχύρωσή της (Βενιζέλος), την επιλεκτική πολιτικά καταστρατήγησή της σε περιόδους μη δημοκρατικών καθεστώτων, τη διαπραγματευτική της χρήση προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων αλλά και την μεταγενέστερη αμφισβήτησή της. Αναδεικνύονται σημαντικές στιγμές της πολιτικής και της ιστορίας, όπως πρωτοβουλίες κυβερνώντων, κριτήρια επιλογής συνεργατών  και προώθηση προσώπων σε  κρίσιμες  για  την λειτουργία και την ανάπτυξη του κράτους θέσεις ευθύνης, καθώς και η προσφορά και το έργο κρατικών λειτουργών στην κοινωνία και τον τόπο. Καίριο παραμένει το ζήτημα της αξιοκρατίας, -επομένως και της πραγματικά δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους-  της οποίας η έλλειψη, εξαιτίας κομματικών σκοπιμοτήτων και ευνοιοκρατίας, έχει στοιχίσει στο κράτος σε όρους αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής ευημερίας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα των Ελένης Ν. Σταματίου και Δήμητρας Τσιρώνη (pdf)όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ”Περιβάλλον και Δίκαιο”  (τ. 2/2013 σελ. 225-245)