1

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

europeans-over-austerity

Μεγάλη δημοσκόπηση με πολίτες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης για το καυτό ζήτημα της λιτότητας διενήργησε πρόσφατα το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για την πλατφόρμα Debating Europe.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 13 ώς τις 23 Σεπτεμβρίου σε 6.177 ανθρώπους στην Ε.Ε. Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από την αρχή της κρίσης απέτυχαν.

Συγκεκριμένα, το 51% των πολιτών της Ε.Ε. εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την ανάταξη των δημοσιονομικών δεν έχουν αποτέλεσμα. Μόνο το 5% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 34% θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν. 

Συντριπτικά κατά της λιτότητας είναι τα ποσοστά στις χώρες που βιώνουν οδυνηρά τα μνημόνια: 80% στην Ελλάδα, 68% στην Πορτογαλία και 64% στην Κύπρο. Το 60% των ερωτηθέντων, έναντι ενός 16%, πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. 

Τα πιο υψηλά ποσοστά κατεγράφησαν στην Ελλάδα (94%), στην Πορτογαλία (81%) και στην Ισπανία (80%). Μόνο το 22% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας ωφελούν όλη την Ευρώπη, έναντι του 67% που πιστεύει ότι οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν παρά ορισμένα κράτη – μέλη. 

Όταν τους ζητήθηκε να κατονομάσουν χώρες, ανέφεραν πρώτη τη Γερμανία (77% των απαντήσεων), με δεύτερη τη Γαλλία (48%) και τρίτη τη Βρετανία (39%).


Πηγή: Το Ποντίκι
Φωτό: Debating Europe
Δείτε αναλυτικά την έρευνα του Debating Europe