ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΣΕ FAST FORWARD ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΜΥΓΕΣ

miga 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

miga 1 - Σόλων ΜΚΟΜια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Animal Behaviour, έδειξε πως τα μικρού μεγέθους ζώα τείνουν να αντιλαμβάνονται το χρόνο σε αργή κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρατηρούν την οποιαδήποτε κίνηση λεπτομερέστερα από ότι τα μεγαλύτερα αρπακτικά, κάτι που τους επιτρέπει να ξεφύγουν από αυτά. Το αντίστροφο παρατηρήθηκε στα μεγαλύτερα ζώα τα οποία μπορεί να χάσουν πράγματα τα οποία τα μικρά ζώα εντοπίζουν γρήγορα. 


«Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο σε πολύ μικρές κλίμακες μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για οργανισμούς που κινούνται γρήγορα όπως των θηρευτών και των θηραμάτων τους», υπογραμμίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Κέβιν Χίλι στο κολέγιο Trinity του Δουβλίνου.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, υπάρχει διακύμανση μεταξύ των ατόμων. Οι αθλητές για παράδειγμα μπορούν να επεξεργαστούν οπτικές πληροφορίες γρηγορότερα και συχνότερα. Επίσης, ένας έμπειρος τερματοφύλακας είναι συνεπώς πιο γρήγορος από άλλους στη παρατήρηση. 

Επίσης, η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι απορροφούν οπτικές πληροφορίες σχετίζεται και με την ηλικία. «Οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν πιο γρήγορα από ότι οι ηλικιωμένοι, και η ικανότητα πέφτει περισσότερο με την αύξηση της ηλικίας», δήλωσε ο Άντριου Τζάκσον ένας από τους συντάκτες της εργασίας. 

Η ομάδα εξέτασε τη μεταβολή της αντίληψης του χρόνου σε μια ποικιλία ζώων. Μάζεψαν σύνολα δεδομένων από άλλες ομάδες που είχαν χρησιμοποιήσει μια τεχνική που μετρά τη ταχύτητα με την οποία το μάτι μπορεί να επεξεργαστεί το φως. 

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα σχέδιο που παρουσίασε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του μεγέθους του σώματος και το κατά πόσο γρήγορα το μάτι μπορεί να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες οπτικές πληροφορίες, όπως ένα φως που αναβοσβήνει. 

«Από ανθρώπινη σκοπιά, η ικανότητά μας να επεξεργαστούμε οπτικές πληροφορίες περιορίζει την ικανότητά μας να οδηγήσουμε αυτοκίνητα ή αεροπλάνα, όπως η Formula 1, όπου οι πιλότοι πιέζουν τα όρια του τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ως εκ τούτου, για να προχωρήσουμε γρηγορότερα απαιτείται η βοήθεια υπολογιστή ή η ενίσχυση του οπτικού μας συστήματος, είτε μέσω των ναρκωτικών ή εμφυτευμάτων», δήλωσε ο δόκτωρ Τζάκσον στο BBC

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε σπονδυλωτά ζώα, αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μάτια ορισμένων ειδών μύγας αντιδρούν σε ερεθίσματα έως και τέσσερις φορές γρηγορότερα από ότι το ανθρώπινο μάτι. Στο άλλο άκρο βρίσκονται θαλάσσια είδη, στα οποία καταγράφεται η πιο αργή αντίδραση.

«Αρχίζουμε να κατανοούμε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος λεπτομερής κόσμος εκεί έξω που μόνο ορισμένα ζώα μπορούν να αντιλαμβάνονται. Είναι συναρπαστικό το πώς μπορούν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από εμάς», δήλωσε ο δόκτωρ Τζάκσον. 

Ο Γκραεμ Ρούξτον, του Πανεπιστημίου της Σκωτίας, είπε πως «έχοντας μάτια που στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο σε υψηλότερες συχνότητες από ότι τα δικά μας δεν έχει καμία αξία, αν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες εξίσου γρήγορα. Ως εκ τούτου, η εργασία αυτή αναδεικνύει τις εντυπωσιακές δυνατότητες των εγκεφάλων των μικρότερων ζώων. Οι μύγες μπορεί να μην φημίζονται ως στοχαστικές, αλλά μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις σε μικρό χρόνο».

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου
Πηγή/φωτό: Tvxs