ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

OIKONOMIKEΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΕΠΟΧΗ

images 18 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Oι εισοδηματικές ανισότητες στη Βρετανία πλησιάζουν τις αντίστοιχες της Βικτωριανής εποχής, τον 19ο αιώνα!

Οι οικονομικές ανισότητες στη Βρετανία αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό, ώστε το 2025 θα φτάνουν και θα ξεπερνούν τις αντίστοιχεςανισότητες που υπήρχαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, στην Βικτωριανή Εποχή.

Η έρευνα του  Centre for Analysis of Social Exclusion (Κέντρο Ανάλυσης Κοινωνικού Αποκλεισμού) δείχνει ότι οι ανισότητες στη βρετανική κοινωνία ξεπερνούν κατά πολύ τις ανισότητες που παρατηρούνται σε αρκετές φτωχές οικονομίες του Τρίτου και Τέταρτου Κόσμου.

Το ανώτερο εισοδηματικά 10% των νοικοκυριών στη χώρα είναι 850 φορές πλουσιότερο του αντίστοιχου κατώτερου 10%.
Το ανώτερο 1% κατέχει το 14% του συνολικού πλούτου, την στιγμή που το κατώτερο 11%, λαμβάνει έως και 12,600 λίρες το χρόνο, ποσό αδιανόητα μικρό για μία έστω και αξιοπρεπή διαβίωση με βάση τις επικρατούσες τιμές. 
Το 2010 οι μισθοί των εκτελεστικών διευθυντών των 100 μεγαλύτερων εταιριών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 49%, όταν την ίδια χρονιά η αύξηση του μέσου μισθού δεν ξεπέρασε το 2,7%.

Η έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο London School of Economics and Political Science, διαπιστώνει ότι οι πολιτικές φορολόγησης, εκπαίδευσης, παροχής στέγασης καθώς και οι πολιτικές κοινής ωφέλειας είναι ασυνεπείς, αποτυγχάνοντας να μειώσουν το εισοδηματικό χάσμα το οποίο συνεχώς μεγαλώνει. Ένα ερώτημα που δεν απαντάται βέβαια, είναι αν αυτές οι πολιτικές όντως στοχεύουν στην μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Γιατί οι σχετικοί νόμοι και πρακτικές των κυβερνήσεων τόσο στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ε.Ε., όσο και στις Η.Π.Α. αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.

Με τις εισοδηματικές ανισότητες να αυξάνονται δραματικά ιδίως την τελευταία 20ετία, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για κάποιον που ανήκει σε χαμηλή εισοδηματική τάξη, να γίνει μέλος της μεσαίας. Επιπλέον, η έρευνα υπενθυμίζει ότι οι προερχόμενοι από υψηλές εισοδηματικά οικογένειες, επωφελούνται σε μακροχρόνιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε θέματα εκπαίδευσης, δυνατότητας εύρεσης εργασίας και αύξησης των εισοδημάτων τους.

Ο Ρομπέρτο Σάβιο, ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος του Interpress News Agency, αναφέρει ότι το παράδειγμα οικονομικών ανισοτήτων στη Βρετανία, ισχύει πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αν γεμίζαμε ένα αεροπλάνο 300 θέσεων με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, η περιουσία των επιβατών αυτού του αεροπλάνου, θα υπερέβαινε την περιουσία 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων» [1] αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η βρετανική περίπτωση, ακολουθεί άλλωστε την «κορυφή» των ανισοτήτων στον προηγμένο δυτικό κόσμο, τις Η.Π.Α. στις οποίες τα εισοδήματα του πλουσιότερου 1%  έχουν αυξηθεί κατά 275% τις τελευταίες 3 δεκαετίες, μετατρέποντας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μία τριτοκοσμικού τύπου κοινωνία, με τις χαοτικές ανισότητες στη χώρα να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πολλών κρατών της Αφρικής και της Ασίας.

Οι εισοδηματικές ανισότητες στα καπιταλιστικά κράτη της Δύσης μειώθηκαν αισθητά κατά τον 20οαιώνα, την περίοδο 1920-70
Από τη δεκαετία του ’70, η τάση μείωσης των ανισοτήτων αρχίζει να αντιστρέφεται, μέχρι να φτάσει στην πλήρη ανατροπή της την τελευταία 20ετία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε εδώ απόσπασμα της έρευνας του Centre for Analysis of Social Exclusion (pdf)

____________
[1] “Sliding Back to the Victorian Age”, Roberto Savio, Interpress News Agency, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πηγές: Interpress News AgencyLondon School of Economics and Political Science
Φωτό: Wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

18 Σεπτεμβρίου 2013