ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

H UNICEF ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: 35 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

35 ek paidia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

35 ek paidia - Σόλων ΜΚΟΣύμφωνα με έκθεση της Unicef, 35 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών μπορεί να χάσουν τη ζωή τους αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν και η παγκόσμια κοινότητα δεν πετύχει το 4ο Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας.

H Unicef σημειώνει ότι οι αιτίες που θα οδηγήσουν στο θάνατο μπορούν να προληφθούν όμως εκφράζει τους φόβους της πως κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μέχρι το 2028.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κύριες αιτίες θανάτων των παιδιών είναι η πνευμονία, η διάρροια, η ελονοσία και ο υποσιτισμός που στοιχίζουν τις ζωές 6.000 παιδιών καθημερινά.

Στη ζωή ενός παιδιού, ο πρώτος μήνας είναι ο πιο επίφοβος καθώς το 2012 σχεδόν τρία εκατομμύρια βρέφη έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα. Οι αιτίες θανάτου ήταν εύκολες στη πρόληψη.

Η Unicef υπογραμμίζει πως απαιτείται άμεση δράση για τη μείωση φτώχειας, μητρικής θνησιμότητας, ενίσχυση εκπαίδευσης, ισότητας των δύο φύλων και παραγωγής περιβαλλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός θανάτων των παιδιών σε ηλικία κάτω των πέντε ετών μειώθηκε από 12,6% σε 6,6% μεταξύ των χρόνων 1990 και 2012. Μέσα σε 22 χρόνια σώθηκαν οι ζωές περίπου 90 εκατομμυρίων παιδιών. Επιπλέον χώρες χαμηλού εισοδήματος και με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας μείωσαν τα ποσοστά θανάτων κατά τα 2/3 από το 1990. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε στο τριπλάσιο, ενώ στην Αφρική ο ρυθμός  υπερπενταπλασιάστηκε. Πέτυχαν έτσι τον Αναπτυξιακό Στόχο για μείωση παιδικών θανάτων πριν το 2015.

Αντιθέτως στη παιδική επιβίωση, η Δυτική και Κεντρική Αφρική δεν παρουσίασε καμία μείωση στην ετήσια θνησιμότητα παιδιών, με ένα στα οκτώ παιδιά να χάνει τη ζωή του πριν κλείσει τα πέντε έτη.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα