ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ACTIONAID: ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

actionaid viokausima - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

actionaid viokausima - Σόλων ΜΚΟΝέα έκθεση της ActionAid αποκαλύπτει ότι έργο για την παραγωγή βιοκαυσίμων της εταιρείας Addax Bioenergy, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επαινέσει ως κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο, στην πραγματικότητα ωθεί χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια στη Σιέρρα Λεόνε, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.


Η έκθεση «Broken PromisesThe impacts of Addax Bioenergy in Sierra Leone on hunger and livelihoods» βασίζεται σε έρευνα της ActionAid που επισκέφτηκε τη φυτεία της Addax στο Bombali της Σιέρρα Λεόνε και πήρε 100 συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής και αποκαλύπτει ότι έως και 13.000 άνθρωποι σε 60 χωριά έχουν επηρεαστεί αρνητικά.

Ο Tim Rice, Σύμβουλος της ActionAid σε θέματα βιοκαυσίμων και συγγραφέας της έκθεσης δήλωσε ότι «στην περιοχή που η εταιρεία ξεκίνησε τη φυτεία βιοκαυσίμων, οι κοινότητες λένε ότι η παραγωγή τροφής έχει μειωθεί και ότι η πείνα είναι πολύ διαδεδομένη. Οι άνθρωποι έχουν χάσει τη γη τους και αν πάρουν αποζημίωση από την Addax είναι πολύ μικρή. Είναι σοκαριστικό ότι αυτό γίνεται στο όνομα της «πράσινης» πολιτικής της ΕΕ.»

Η έρευνα της ActionAid αποκαλύπτει ότι το 90% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν είπαν ότι η πείνα προέρχεται από την απώλεια της γης τους από την Addax, ενώ το 78% είπε ότι δεν έχουν δει ποτέ κάποιο συμβόλαιο ενοικίου της γης τους από την εταιρεία.

Όταν η Addax Bioenergy αρχίσει να εξάγει την αιθανόλη που παράγει από τη φυτεία ζαχαροκάλαμων στη Σιέρρα Λεόνε προς την ΕΕ για κατανάλωση ως καύσιμο, θα είναι τα πρώτα βιοκαύσιμα που θα εξάγονται από την Αφρική προς την Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες.

Όμως, η ΕΕ ισχυρίζεται ότι δεν εισάγει βιοκαύσιμα που προέρχονται από καλλιέργειες από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής, καθώς οι πολιτικές της που προωθούν τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό της γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων κι έτσι να αυξήσει την πείνα. Ενώ ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει την Addax ως περίπτωση καλής πρακτικής στις επενδύσεις γης.

Στις 11 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα βιοκαύσιμα. Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν οι πολιτικές της ΕΕ που ενισχύουν την αρπαγή της γης των φτωχών από εταιρείες όπως η Addax.

Η Οδηγία της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρει ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για μετακίνηση στην ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και προωθεί τα βιοκαύσιμα ως μια «πράσινη» εναλλακτική των ορυκτών καυσίμων. Όμως, αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι αντί να μειώνουν την παραγωγή των αερίων του θερμοκηπίου, πολλά βιοκαύσιμα την αυξάνουν.

Ταυτόχρονα, στην Υποσαχάρια Αφρική έξι εκατομμύρια εκτάρια γης, μια έκταση όσο 38 φορές το Λονδίνο, ελέγχονται ήδη από ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές πολιτικές της ΕΕ.

H ActionAid καλεί τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν για τη μείωση της χρήσης των βιοκαυσίμων που καλλιεργούνται ώστε τελικά να σταματήσει τελείως η χρήση τέτοιων βιοκαυσίμων που ανταγωνίζονται τα τρόφιμα.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση της ActionAid «Broken Promises: The impacts of Addax Bioenergy in Sierra Leone on hunger and livelihoods» στα αγγλικά εδώ 


Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα