ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ SYNGENTA ΚΑΙ BAYER ΚΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

bee against pesticides - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

bee against pesticides - Σόλων ΜΚΟΦυτοφάρμακα
Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των απαγορεύσεων των φυτοφαρμάκων τους προσφεύγουν οι πολυεθνικές Syngenta και Bayer.
Η ελβετική εταιρεία αγροχημικών Syngenta και η γερμανική Bayer προσβάλλουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο τις μερικές απαγορεύσεις της Ε.Ε. για τρία φυτοφάρμακά τους που, όπως επισημαίνει η Greenpeace, έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν τις μέλισσες.


Η οργάνωση συνεχίζει να αγωνίζεται για την απόσυρση αυτών των φυτοφαρμάκων από την αγορά, ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα απομάκρυνσης από την εντατική βιομηχανική γεωργία στην Ευρώπη και μεταστροφής προς βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace, περίπου το ένα τρίτο των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τη φυσική επικονίαση από τις μέλισσες και άλλα ζώα.

Τα νεονικοτινοειδή είναι ισχυρά φυτοφάρμακα που βλάπτουν το νευρικό σύστημα των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Τον Μάιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διετή απαγόρευση (σε ισχύ από 01/12/2013) για ορισμένες χρήσεις του thiamethoxam (Syngenta) και του imidaclorpid και clothianidn (Bayer), φυτοφαρμάκων που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών, βασιζόμενη σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων η οποία συμπέρανε ότι τα φυτοφάρμακα αυτά θέτουν σε «υψηλούς οξείς κίνδυνους» τις μέλισσες.

Επιστημονικές αποδείξεις
Οι δικαστικές διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, οι μεγάλες αγροχημικές εταιρείες συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τις επιστημονικές αποδείξεις που συνδέουν σαφώς τα βλαβερά φυτοφάρμακα με τη θνησιμότητα των μελισσών, βάζοντας σε κίνδυνο τη διατροφή, την υγεία μας και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διετή απαγόρευση (αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου 2013) για ορισμένες χρήσεις του thiamethoxam (Syngenta) και του imidaclor­pid και clothianidn (Bayer), φυτοφαρμάκων που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών βασιζόμενη σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων η οποία συμπέρανε ότι τα φυτοφάρμακα θέτουν σε «υψηλούς οξείς κίνδυνους» τις μέλισσες με την πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. να υποστηρίζουν την απαγόρευση.


Πηγή/φωτό: Ημερησία

Διαβάστε σχετικά:
Γενοκτονία: Μετά τις μέλισσες οι πεταλούδες
Νεονικοτινοειδη και πυρεθροειδή πίσω από τον αφανισμό των μελισσών