ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Romania manifestations - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Romania manifestations - Σόλων ΜΚΟΠροχθές 1η του Σεπτέμβρη, φαίνεται ότι το φθινόπωρο μπήκε δυναμικά στη Ρουμανία διότι περίπου 7 χιλιάδες κάτοικοι στο Βουκουρέστι, αλλά και πολλοί άλλοι σε ολόκληρη τη Ρουμανία, διαδήλωσαν στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το Βουκουρέστι, χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στη Κλουζ στα βορειοδυτικά στο Ιάσιο στα βόρειοανατολικά και στη Τιμοσοάρα στα δυτικά.


Οι διαδηλωτές είχαν ως αίτημά τους να μη γίνει πράξη το σχέδιο της Καναδικής εταιρίας Gabriel Resources, για τη δημιουργία χρυσωρυχείου στο χωριό Ρόσια Μοντάνα στην Τρανσυλβανία διότι σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρίας, για να παραχθούν έως και 300 τόνοι χρυσού το χρόνο, απαιτείται η χρήση 12.000 τόνων κυανίου ετησίως κατά μέσο όρο.

«Δεν θέλουμε κυάνιο, δεν θέλουμε δικτατορία – Ενωμένοι θα σώσουμε τη Ρόσια Μοντάνα», φώναζαν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί νέοι άνθρωποι και ολόκληρες οικογένειες. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές το ειδικό νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα και θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για έγκριση παραβιάζει το δικαίωμα τους να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον. Οι διαδηλωτές επέκριναν τον κέντροαριστερό συνασπισμό του πρωθυπουργού Πόντα ότι προδίδει τις υποσχέσεις του- καθώς, πριν έρθει στην εξουσία ήταν αντίθετος με αυτά τα προγράμματα, ενώ επέκριναν τόσο την αντιπολίτευση όσο και τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου για την υποστήριξη που παρέχουν στην πραγματοποίηση των έργων.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και εφόσον ξεκινήσει τη λειτουργία του, αυτό θα σημάνει τη σίγουρη καταστροφή του περιβάλλοντος από το κυάνιο και τη σαφέστατη επιδείνωση της υγείας των κατοίκων των γύρω περιοχών. Το χωριό Ρόσια Μοντάνα βρίσκεται στη περιοχή της Τρανσυλβανίας στη κεντροδυτική Ρουμανία. Η Τρανσυλβανία είναι μία περιοχή με απίστευτης ομορφιάς δασικές και ορεινές εκτάσεις όπου θα πληγούνε σίγουρα από την επικείμενη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Έτσι λοιπόν η Ρουμανία διάγει πλέον 23 χρόνια φιλελευθεροποίησης και οι συνέπειες από αυτή την αλλαγή φαίνονται όλο και περισσότερο.. Η λεγόμενη ‘Βελούδινη επανάσταση’ που συντελέστηκε το Δεκέμβρη του 1989 στη Ρουμανία δεν ήταν παρά αποπλάνηση και επιτήδεια και αυτό αποδεικνύεται από τις καταστροφές που συντελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα στη σοσιαλιστική περίοδο υπήρξαν στη πορεία προβλήματα, λάθη και διαστρεβλώσεις. Όμως υπήρξαν και επιτεύγματα όπως η ανάπτυξη τεράστιων βιομηχανικών συγκροτημάτων, που τέτοια βιομηχανικά συγκροτήματα η Ελλάδα ούτε στον ύπνο της δε τα είδε, χωρίς φυσικά την ύπαρξη βιομηχάνων και εργοστασιαρχών, που εξάλειψαν μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο τελείως την ανεργία και έδωσαν δουλειά σε ολόκληρο το λαό. Επίσης εκτός από την εκπαίδευση και την υγεία που πραγματικά άκμασε, μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε και στη προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που οι σημερινοί ολιγάρχες της Ρουμανίας φαίνεται ότι δε τους απασχολεί..

Πηγή/φωτό: Εcotimes