ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ

doryforos meteo usa - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

doryforos meteo usa - Σόλων ΜΚΟΠολύ σημαντικά στοιχεία για τη μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη μας έδωσε ο μετεωρολογικός δορυφόρος GOES-12 της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ ο οποίος τέθηκε εκτός τροχιάς μετά από μία δεκαετία.

Η NOAA συγκέντρωσε δεκαετείς δορυφορικές λήψεις και δημιούργησε ένα timelapse που συνοψίζει ανάγλυφα τη μετεωρολογική ιστορία της Γης της τελευταίας δεκαετίας σε τρία λεπτά.


Στο video εμφανίζονται φαινόμενα από τον κυκλώνα Κατρίνα που σάρωσε τον Κόλπο του Μεξικού το 2005, μέχρι τις ηφαιστειακές εκρήξεις που σκίασαν τη Νότιο Αμερική.

Το timelapse αποτελείται από 3.641 εικόνες, επιταχύνθηκε σε βίντεο και δείχνει ακριβώς τον καιρό της Γης από το διάστημα.

Ο Goes-12 εκτοξεύτηκε το 2001 και για μια δεκαετία παρακολουθούσε τις καιρικές συνθήκες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Θα τον αντικαταστήσουν δύο νέοι δορυφόροι Goes που παρακολουθούν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, καθώς και ένας εφεδρικός.

Ο Goes 12 συνεχίζει τώρα να κινείται σε γεωστατική τροχιά, η οποία του επέτρεπε να παραμένει διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης, σε ύψος 38.000 χιλιομέτρων, ενώ σύντομα θα μετακινηθεί σε ένα νεκροταφείο δορυφόρων σε υψηλότερη τροχιά.

Πηγή/φωτό: Econews