1

ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΩΝΩΝ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι καύσωνες και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα τετραπλασιαστούν στον πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια, ανεξαρτήτως της όποιας ανθρώπινης δράσης από εδώ και στο εξής.

Τα ήδη αποθηκευμένα στα εδάφη της γης αέρια του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνουν σταθερά την θερμοκρασία ακόμα μάλιστα και στην περίπτωση που η ανθρωπότητα κινούταν σε πιο αειφορικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας μειώνοντας τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Η έρευνα των καθηγητών Ντιμ Κούμου και Αλεξάντερ Ρόμπινσον του Ινστιτούτου Έρευνας Επιπτώσεων των Κλιματικών Αλλαγών του Πότσνταμ, βασίστηκε σε δύο βασικά σενάρια επιλογής της ανθρωπότητας:
Στο πρώτο σενάριο με την κωδική ονομασία (RCP 8.5) η παραγωγή ενέργειας συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα όπως και σήμερα. Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρξει τετραπλασιασμός (τουλάχιστον) των ακραίων θερμών καιρικών φαινομένων(καύσωνες, ανομβρίες, ξηρασίες) έως το 2040, με την τάση από εκεί και πέρα να παραμένει συνεχώς αυξητική.

Στο δεύτερο σενάριο με την αντίστοιχη ονομασία (RCP 2.6) το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ενέργειας στρέφεται από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο φιλικές περιβαλλοντικά μεθόδους. Εδώ, εξαιτίας των ήδη αποθηκευμένων αερίων του θερμοκηπίου στη Γη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών θα τετραπλασιαστούν αναπόφευκτα έως το 2040, παρουσιάζοντας έκτοτε μία σταθεροποίηση ή ίσως και πτώση (αναλόγως των επιλογών παραγωγής ενέργειας).  

Η έρευνα των δύο ερευνητών επισημαίνει ότι οι περιπτώσεις σπάνιων και ακραίων υψηλών θερμοκρασιών στις οποίες παρατηρούνται 3 θερμομετρικές αποκλίσεις άνω του μέσου όρου (3-sigma) έχουν πλέον καταστεί σύνηθες φαινόμενο στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Η έρευνα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου φαινομένου τον ακραίο καύσωνα στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2010 με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την καταστροφή του 40% των γεωργικών εκτάσεων. Μάλιστα το 5% της επιφάνειας της Γης βιώνει περίπτωση τύπου 3-sigma σε μόνιμη πλέον βάση κάθε καλοκαίρι.

Αντιστοίχως, αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν και οι περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιων και υψηλών θερμοκρασιών στις οποίες οι θερμομετρικές αποκλίσεις άνω του μέσου όρου φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 5 (5-sigma). Οι περιπτώσεις αυτές, οι οποίες θεωρούνται τελείως καταστροφικές για την περιοχή στις οποίες θα εκδηλωθούν, εκτιμάται σύμφωνα με την έρευνα ότι θα είναι πιθανότερο να παρουσιαστούν σε μέρη κοντά στον ισημερινό της Γης.

Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει πλέον ένα τετελεσμένο στον πλανήτη για τα αμέσως επόμενα χρόνια ανεξαρτήτως της ανθρώπινης δράσης εφεξής.
Ο πλανήτης όμως μπορεί να επιβιώσει χωρίς το ανθρώπινο είδος, ενώ το αντίστροφο είναι αδύνατο.

Κατεβάστε εδώ απόσπασμα της έρευνας “Historic and future increase in the global land area affected by monthly heat extremes” Dim Coumou and Alexander Robinson


Πηγές: IopScienceGuardian

Διαβάστε σχετικά:
Το Κλιματικό “ζάρι” φέρνει όλο και περισσότερους καύσωνες
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλωνariskaparakis@gmail.com

21 Αυγούστου 2013