ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΥΑΘ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ (του Σάκη Αποστολάκη)

eiath 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

eiath 1 - Σόλων ΜΚΟ

Στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης προσέφυγε η Ενωση Πολιτών για το Νερό (ΕΠΝ, Κίνηση 136) για να μπορέσει να πάρει από το ΤΑΙΠΕΔ τα στοιχεία που ζητά και αφορούν τον αποκλεισμό της από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Μέσω του δικηγόρου της, η ΕΠΝ ζήτησε τη συνδρομή της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για να καταφέρει να πάρει στα χέρια της τα στοιχεία που ζητά επί μήνες από το ΤΑΙΠΕΔ. 
Αλλά, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, το ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται να λογαριάζει ούτε τις εισαγγελικές αρχές, καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί κανένα απολύτως στοιχείο.


Η ΕΠΝ κατηγορεί το ΤΑΙΠΕΔ για μία σειρά από παρατυπίες στη διαδικασία ανοίγματος των φακέλων των προσφορών και σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά με σκοπό να σταματήσει το διαγωνισμό για την πώληση της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΠΝ, Λάζαρο Αγγέλου, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μας κάλεσε, όπως είχε την υποχρέωση, στο άνοιγμα των φακέλων των προσφορών, αρνείται να μας δώσει στοιχεία για τη διαδικασία, ενώ αρνείται να μας δώσει ακόμη και τα πρακτικά της απόφασης του αποκλεισμού μας από το διαγωνισμό». 
Ως επιχείρημα, προσθέτει ο Λ. Αγγέλου, το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι δεν υποχρεούται να δώσει στοιχεία για το διαγωνισμό, γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, στην τετρασέλιδη επιστολή που έστειλε ως απάντηση στην ένσταση που κατέθεσε η ΕΠΝ στην απόφαση για τον αποκλεισμό της, τονίζει ο Λ. Αγγέλου. «Αλλά δεν μας δίνουν τα στοιχεία που ζητάμε για να διαπιστώσουμε γιατί αποκλειστήκαμε εμείς και γιατί πέρασαν οι άλλες εταιρείες στην επόμενη φάση του διαγωνισμού», υπογραμμίζει. 
Η ΕΠΝ ζήτησε τη συνδρομή του εισαγγελέα, ο οποίος έστειλε έγγραφο στο ΤΑΙΠΕΔ με το αίτημα της ΕΠΝ και του ζητά να επιληφθεί κατά την κρίση του. Χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Προσφυγή
«Συμπεριφέρονται σαν να διαχειρίζονται δική τους ιδιοκτησία. Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να είναι ιδιωτική εταιρεία, αλλά η ΕΥΑΘ είναι δημόσια περιουσία. Είναι ένας κρατικός οργανισμός. Και το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον», τονίζει ο Λ. Αγγέλου. Επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία που ζητά η ΕΠΝ από το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει σε προσφυγή που πρόκειται να καταθέσει ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Και το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει να προσπαθεί να χρονοτριβήσει όσο μπορεί και να καθυστερήσει τη κατάθεση της προσφυγής, ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να επιτευχθεί η πώληση της ΕΥΑΘ, αντίθετα στη βούληση και των δήμων της Θεσσαλονίκης, που έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το θέμα.


Σάκης Αποστολάκης s.apostolakis@elefhterotypia.net
Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία