ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ITAΛΙΑ: ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ, ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ! (της Κατερίνας Τζαβάρα)

αρχείο λήψης 21 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Tρομακτικοί οι αριθμοί της φτώχειας και της ανεργίας στην 3η οικονομία της Ευρωζώνης

Την αισιοδοξία του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, στις αρχές Ιουλίου, ήρθαν τώρα να ισοπεδώσουν οι αριθμοί, καθώς πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάθηκαν, η αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίζει μείωση κατά 40%, η ύφεση στην αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πάνω από 8 εκατ. Ιταλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Μπορεί η ιταλική οικονομία να είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, αλλά εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, την ώρα που η πολιτική της ηγεσία αποδεικνύεται, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ανίκανη να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σχετική ανάκαμψη.

Η ευφορία ήταν παρ’ όλ’ αυτά εμφανής πριν από λίγες μέρες, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα διάλεγε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να πει «Τα καταφέραμε!», με αφορμή τη διεύρυνση των οικονομικών περιθωρίων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη χώρα του. Προηγουμένως, ο Ενρίκο Λέτα είχε καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η Ιταλία θα παραμείνει έστω και οριακά κάτω από το όριο ελλείμματος προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με πρόβλεψη το 2,9%. Ηταν αρχές Ιουλίου, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμενε ότι η χώρα του μπορεί να δώσει κίνητρα για ανάπτυξη και ώθηση στην απασχόληση, καθώς και ότι η κυβέρνησή του κατάφερε «ίσως τα πλέον σημαντικά αποτελέσματα» όλων των εποχών.

Αμείλικτοι οι αριθμοί
Την αισιοδοξία Λέτα δεν τη συμμερίζονται… οι αριθμοί, στο βαθμό που η κουβέντα για την προσφορά κινήτρων στην οικονομία δείχνει ότι απαιτούνται χρήματα κι αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει βύθιση της Ρώμης σε επιπλέον χρέος. Δεν ήταν τυχαία η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, που εξόργισε τους Ιταλούς. Ο οίκος ανέφερε ότι θεωρεί αρνητική τη μακροπρόθεσμη προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, κάτι που κάνει πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Οπως τόνισε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο Τζάνι Τονιόλο, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, τα τελευταία χρόνια «η χώρα διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της», δεινότερη και από εκείνη της περιόδου μεταξύ 1929 και 1934.

Περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη βιομηχανία έχουν χαθεί από το 2007 και ο τομέας εμφανίζει πτώση κατά 15%, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ιταλικών Βιομηχανιών, Confidustria. Ασχημα έχει πληγεί ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εμφανίζει μείωση κατά 40%. Στο Φαμπριάνο, μια μικρή πόλη στην Αδριατική, που παλιότερα ήταν γνωστή ως «ιταλική Ελβετία», ο τομέας της παραγωγής μαραζώνει και διαδηλώσεις, δάκρυα και προσευχές είναι ο… βρυχηθμός των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων και της ανικανότητας χρηματοδότησης από τράπεζες που φοβούνται τη χρεοκοπία.

Φτώχεια και γραφειοκρατία
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, αν και πολλοί από αυτούς έχουν απασχόληση. Τα δομικά προβλήματα της χώρας, με τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τη γραφειοκρατία, το χαμηλής ταχύτητας δικαστικό σύστημα και τις γενικότερες ελλείψεις υποδομών (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες), αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, ενώ κάποιοι βλέπουν πιθανή ακόμη και την έξοδο από το ευρώ.


Κατερίνα Τζαβάρα k.tzavara@eleftherotypia.net   

Πηγή: Ελευθεροτυπία από www.spiegel.de-www.cnbc.com

Φωτό: wikiatlas