1

H ΗΑLLIBURTON ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Πρόστιμο 200.000 δολάρια για την εταιρεία που θα πάψει να διώκεται – Ο συμβιβασμός πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο
Στην παραδοχή πως κατέστρεψε στοιχεία μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό του 2010 που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα «γίγαντα» προχώρησε η εταιρεία Halliburton προκειμένου να έρθει σε συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη.
Η Halliburton, η μία από τις τρεις εταιρείες (μαζί με την BP και την Transocean) που εμπλέκονται στην υπόθεση, θα πληρώσει το μέγιστο πρόστιμο για την κατηγορία. Ως μέρος του συμβιβασμού, η εταιρεία θα βρίσκεται για τα επόμενα τρία χρόνια από επιτήρηση.


Το συμβιβασμό ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να αναφέρει το ύψος του προστίμου. Σε ανακοίνωσή της, η ίδια η εταιρεία ανέφερε πως θα πληρώσει 200.000 δολάρια.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι μέρος της συμφωνίας είναι παύση της δίωξής της σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο.

Επιπλέον αποδέχτηκε να καταβάλει εθελοντικά πόσο 55 εκατομμυρίων δολαρίων προς το αμερικανικό εθνικό Ίδρυμα Αλιείας και στην εθνική ένωση άγριας ζωής, απόφαση που δεν απαιτεί δικαστική έγκριση.

Tα στοιχεία που παραδέχτηκε ότι κατέστρεψε η εταιρεία αφορούν την κατασκευή της πλατφόρμας. Η εταιρεία είχε συστήσει στην BP να χρησιμοποιήσει 21 «δακτυλίους» στους αγωγούς της πλατφόρμας, η οποία με τη σειρά της όμως περιορίστηκε στους έξι.

Μετά την έκρηξη και τη διαρροή, η εταιρεία προχώρησε δύο φορές σε εξομοίωση για τι θα είχε συμβεί εάν όντως είχαν τοποθετηθεί 21 δακτύλιοι. Οι δύο εξομοιώσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η διαφορά θα ήταν μικρή, αλλά η εταιρεία προχώρησε εσκεμμένα στην καταστροφή των στοιχείων των εξομοιώσεων.

H έρευνα της αμερικανικής Δικαιοσύνης συνεχίζεται για τον «επιμερισμό» της ευθύνης στις τρεις εταιρείες που εμπλέκονται.


Πηγή/φωτό: Tvxs