ΕΘΝΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΝΕΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΝΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

ekstrateia gia nazi germania - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ekstrateia gia nazi germania - Σόλων ΜΚΟΕπικρίσεις για την χρηματική αμοιβή
«Αργά, αλλά όχι πολύ αργά»: Με αυτό το μότο, και φόντο την είσοδο του Άουσβιτς, διαφημίζεται σε αφίσες στη Γερμανία η εκστρατεία «τελευταία ευκαιρία» για τον εντοπισμό όσων ναζί τέλεσαν εγκλήματα πολέμου στο Ολοκαύτωμα και βρίσκονται ακόμη εν ζωή. 
Το κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, το οποίο διοργανώνει την εκστρατεία, δέχεται πάντως επικρίσεις επειδή συνοδεύει την εκστρατεία με «κίνητρο» χρηματική αμοιβή σε όσους δώσουν πληροφορίες που αποδειχθούν σημαντικές. 

Η αμοιβή μπορεί να φτάσει, όπως πληροφορούν οι αφίσες που ήδη έχουν τοποθετεί σε πολλά σημεία στις μεγάλες γερμανικές πόλεις, μέχρι και τα 25.000 ευρώ. 

Το γιατί το κέντρο προχωρά σε αυτήν την κίνηση 68 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου εξηγείται κυρίως με την αποτίμηση της δικαστικής καταδίκης του Τζον Ντέμιανουκ στο τέλος του 2011. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η απόφαση άνοιξε το δρόμο για ευκολότερη καταδίκη δεσμοφυλάκων και αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Το δικαστήριο, υπενθυμίζεται, είχε κρίνει ότι ο Ντέμιανουκ συμμετείχε στη δολοφονία κρατουμένων του στρατοπέδου χωρίς να αποδειχθεί σύνδεσή του με συγκεκριμένο περιστατικό. 

Το μόνο σημείο που έχει προκαλέσει συζήτηση στη Γερμανία γύρω από την εκστρατεία είναι η αμοιβή. Ο επικεφαλής του κέντρου Βίζενταλ την υποστηρίζει, λέγοντας πως με αυτήν θα διαδοθεί ευρύτερα η εκστρατεία -αν και αναγνωρίζει ότι όσες πληροφορίες έχουν δοθεί από το τέλος του πολέμου και έπειτα είχαν κίνητρο μόνο την απονομή δικαιοσύνης.

Άλλοι όμως, όπως ο ιστορικός Μίχαελ Βόλφσον, υποστηρίζουν ότι η αμοιβή προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων και κινδυνεύει ακόμη και να δημιουργήσει αισθήματα «οίκτου» απέναντι στους εν ζωή εγκληματιών πολέμου (υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες). «Δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με αριθμούς τα εγκλήματα των ναζί» λέει.

Πηγή/φωτό: Το Βήμα