ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (της Κατερίνας Κανόνη)

birth and unemployment rate - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

birth and unemployment rate - Σόλων ΜΚΟΈρευνα Ινστιτούτου Max Planck – Η κρίση έφερε υπογεννητικότητα
Μείωση του ρυθμού γεννήσεων στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, το 2008, έδειξε μία νέα μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck για τη Δημογραφική Έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό “Demographic Research”, ο ρυθμός γεννήσεων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες έπεσε καθώς η ανεργία ανέβαινε, με τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών να πλήττονται περισσότερο και να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για αργότερα εν ονόματι του ολοένα αυξανόμενου ρυθμού ανεργίας.


Η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνοδεύτηκε από πτώση του ρυθμού γεννήσεων κατά 0,2% στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών και κατά 0,1% στα άτομα ηλικίας 20-24 ετών. Αντίθετα, στα άτομα άνω των 40 ετών, η αύξηση της ανεργίας δεν φάνηκε να επηρεάζει την γεννητικότητα.

Επιπλέον, η μείωση των παιδιών ανά γυναίκα ήταν μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών που αποκτούν για πρώτη φορά παιδί.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, ο συντελεστής γονιμότητας (ο αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα) παρουσίαζε ανοδική τάση από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 2009, όπου η ελληνική οικονομία άρχισε να καταρρέει. Από το 2010 έως το 2011, ο συντελεστής γονιμότητας έπεσε από τα 1,5 στα 1,4 παιδιά.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα υπογεννητικότητας φαίνεται πως δέχτηκε η Λετονία, που είδε τον συντελεστή γονιμότητας να πέφτει από τα 1,6 παιδιά το 2008 στα 1,3 παιδιά το 2011. Ωστόσο, στη γειτονική Λιθουανία, η ανεργία δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαιτέρως το ρυθμό γεννήσεων.

Ούτε, όμως, στην Ιταλία και την Πορτογαλία, που επλήγησαν σημαντικά από την οικονομική κρίση, φαίνεται να επηρεάστηκε ο συντελεστής γονιμότητας εξαιτίας της ανεργίας.

Η έρευνα δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποδείξει με βεβαιότητα ότι η ανεργία είναι η μοναδική αιτία της αύξησης της υπογεννητικότητας και ότι δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνεπικουρούν στο συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά προσφέρει ισχυρά στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.


Κατερίνα Kανόνη 

k.kanoni@eleftherotypia.net

Πηγή: Ελευθεροτυπία από BBC