ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ “ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ” ΣΕ 190 ΝΕΟΣΣΟΥΣ ΠΕΛΑΡΓΟΥΣ (της Μαρίας Ριτζαλέου)

pelargoi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

pelargoi - Σόλων ΜΚΟΑπό επιστήμονες στη Βόρεια Ελλάδα
Ελληνική… ιθαγένεια απέκτησαν εκατοντάδες λευκοί πελαργοί που φωλιάζουν αυτό το διάστημα στη βόρεια Ελλάδα. Τουλάχιστον 190 μικρά πελαργάκια δακτυλιώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας έως τη Μαρώνεια Ροδόπης και δεκάδες άλλα στο Δέλτα του Εβρου.


Εκείνο που εντυπωσίασε τους επιστήμονες και ειδικά την Εύα Στετς, δακτυλιώτρια και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, είναι πως φέτος ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά. Ο ήπιος χειμώνας, η ακόμη πιο ήπια άνοιξη και η άφθονη τροφή που βρήκαν οι πελαργοί στους υγρότοπους, βοήθησαν στην επιβίωση πολύ μεγάλου αριθμού νεοσσών. Ετσι, ενώ συνήθως επιζούν 3 μικρά σε κάθε οικογένεια, στη Βιστωνίδα βρέθηκαν φωλιές με 6 μικρά, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα η πλειονότητα των φωλιών, στις οποίες έγιναν δακτυλιώσεις, φιλοξενούσαν 4-5 μικρά.

Καλή χρονιά
«Ηταν μια πολύ καλή χρονιά για την αναπαραγωγή του πληθυσμού και επιπλέον είναι πολύ καλή η κατάσταση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του λευκού πελαργού. Την άνοιξη που ήρθαν οι πελαργοί βρήκαν άφθονη τροφή και επιβίωσαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τόσο τα ενήλικα άτομα όσο και οι νεοσσοί», είπε στο «Εθνος» ο επιμελητής και ξεναγός στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βασίλης Τερζής.

Οι δακτυλιώσεις έγιναν από την Εύα Στετς, η οποία συντόνισε την όλη προσπάθεια, παρέχοντας τεχνογνωσία, αλλά και τα δακτυλίδια τύπου ELSA που χρησιμοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών καλύφθηκαν συνολικά έξι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου -Βαφέικα, Γενισσέα, Μάγγανα (Ξάνθης), Ποντολίβαδο, Αγίασμα, Ερατεινό (Καβάλας)- με ελέγχους και δακτυλιώσεις σε 59 φωλιές πελαργών και συνολικό αριθμό νεοσσών για το 2013, που φτάνει στα 190 μικρά πελαργάκια, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά πάνω από 250 φωλιές.

Σε ανάλογη επιχείρηση στο Δέλτα του Εβρου δακτυλιώθηκαν 29 νεοσσοί, γύρω από τον Πόρο, από 9 διαφορετικές φωλιές, σε συνεργασία με το WWF Δαδιάς.

Ερχονται άνοιξη και φεύγουν το φθινόπωρο – 600.000 κάθε χρόνο οι φτερωτοί επισκέπτες
Οι πελαργοί έρχονται την άνοιξη στην Ελλάδα για να αναπαραχθούν και προτιμούν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αν και έχουν παρατηρηθεί σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 600.000 άτομα έρχονται κάθε χρόνο και περνούν εδώ το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο φεύγουν μέσω του Εβρου, περνούν στην Τουρκία, από τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, βγαίνουν στην Αφρική, όπου ξεχειμωνιάζουν στην υποσαχάρια περιοχή.

Τα πουλιά κάνουν το ταξίδι αυτό όχι πετώντας, αλλά ανεμοπορώντας και μόλις νυχτώσει βρίσκουν υγρότοπους για να φωλιάσουν, να τραφούν και να ξεκουραστούν.

Ταξιδεύουν πάντα σε κοπάδια, στην αρχή και στο τέλος των οποίων μπαίνουν τα ενήλικα άτομα και στη μέση τα νεαρότερα.

Οι πελαργοί επιλέγουν να φτιάξουν τις φωλιές τους σε ψηλά σημεία, κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε αντίθεση με τους μαύρους, που αναζητούν δυσπρόσιτες δασικές περιοχές, οι λευκοί είναι πολύ? κοινωνικά άτομα. Οι φωλιές είναι από ξύλα, κλαδάκια και χόρτα. Εχουν διάμετρο 70-80 εκατοστών και συνήθως είναι πάνω σε στέγες, καμινάδες, καμπαναριά και μιναρέδες, σε χαλάσματα, μεγάλα δέντρα και σιλό, γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω γύρω για να ελέγχουν πιθανούς θηρευτές τους.

Η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις «πελός» (που σημαίνει μαύρος) και «αργός» (που σημαίνει λευκός) και ανταποκρίνεται στο ασπρόμαυρο χρώμα αυτού του πουλιού.


Μαρία Ριτζαλέου

Πηγή/φωτό: Έθνος

Σχετικά άρθρα