1

ΟΜΠΑΜΑ: ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Λίγο καιρό μετά τις διακυρήξεις της Κίνας για την πρόθεσή της να επιβάλλει όρια στις εκπομπές ρύπων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε το νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν ήταν πάντως μόνο η «πίεση» που άσκησαν οι αποφάσεις του Πεκίνου τον Μάιο, αλλά και οι εσωτερικές πιέσεις, αφού η περιβαλλοντική πολιτική για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσε βασική προεκλογική εξαγγελία των Δημοκρατικών, μετά την πρώτη «χαμένη» τετραετία 2008-2012.


Βασικοί στόχοι της περιβαλλοντικής πολιτικής Ομπάμα, όπως ανακοινώθηκαν, είναι η μείωση των εκπομπών από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα και η αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών για την δημιουργία φιλικότερων προς το περιβάλλον ενεργειακών μονάδων.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να καταδικάσει τις επόμενες γενιές σε έναν πλανήτη του οποίου η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή πρόβλημα όχι μόνο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό, αλλά και πρόβλημα ηθικής.

Οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνες για το 40% των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα στη χώρα, με τον άνθρακα να είναι η πρώτη ύλη στις περισσότερες από αυτές.

Το σχέδιο φιλοδοξεί να επιβάλλει στις εταιρίες την υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού μείωσης των εκπομπών ρύπων, η οποία αν ισχύσει θα ωθήσει πολλές εταιρίες σε άλλες ενεργειακές λύσεις, εξαιτίας του μεγάλου κόστους του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Έτσι, αν τα σχέδια Ομπάμα εγκριθού μέσω συγκεκριμένων δεσμεύσεων που θα επιβληθούν από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕPA), εκτιμάται ότι θα υπάρξει στροφή στο φυσικό αέριο, τα πυρηνικά και τις ανανεώσιμες πηγές αντί του άνθρακα.

Στον τομέα της καθαρής ενέργειας, το σχέδιο φιλοδοξεί να αυξήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες έρευνας κατά 30% φτάνοντας στα 7,9 δις δολάρια και να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης αδειών στις εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι οποίες δραστηριοποιούνται στις εθνικές γαιές.

Επιπλέον, νέα κίνητρα θα δοθούν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, μέσω της εγκατάστασης νέων συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και ψύξης, ενώ θα επιβληθούν νέα στάνταρ κατανάλωσης στα βαριά οχήματα και τα αυτοκίνητα.

Οι περιβαλλοντικές εξαγγελίες του Ομπάμα θα έχουν να περάσουν πάντως έναν πραγματικό «γολγοθά», τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο
Αν τα σχέδια εγκριθούν στην Ουάσινγκτον, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέσω της υιοθέτησης νόμων σε πολιτειακό επίπεδο. Είναι δεδομένο μάλιστα, ότι πολλές εταιρίες θα προσβάλλουν νομικά όπου μπορούν την επιβολή δεσμευτικών όρων και κανονισμών: «Θα υπάρξουν νομικές προκλήσεις, αυτό είναι δεδομένο» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην Πρόεδρος της Υπηρεσίας Περιβαλλοντής Προστασίας Κρίστι Γουάιτμαν. Επιπροσθέτως, είναι σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνεχίσουν τις πιέσεις υπέρ των εταιριών και κατά των περιβαλλοντικών πολιτικών, βασισμένοι στο κλασσικό τους δίπτυχο «Πόλεμος στον άνθρακα» και «Πόλεμος στις θέσεις εργασίας».

Πριν ακόμα την εξαγγελία του Αμερικανού Προέδρου καθώς λεπτομέρειες του διαγγέλματός του είχαν αρχίσει να διαρρέουν, οι μεγαλύτερες εταιρίες άνθρακα της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Peabody Energy Corp., Alpha Natural Resources, Inc. και Arch Coal, Inc. είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν κατά 10% ή και περισσότερο.

Παρά τις δυσκολίες πάντως που σίγουρα θα βρει μπροστά του, το σχέδιο χαιρετίστηκε ως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια επί προεδρίας Ομπάμα στον τομέα του περιβάλλοντος, στον οποίο μέχρι τώρα η πολιτική των Δημοκρατικών από το 2008 είναι απογοητευτική.


Πηγές: Daily DemocratDenver Post

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

26 Ιουνίου 2013