1

TO MANDATORY ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (του Δημοσθένη Κυριαζή)

Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, προκειμένου να διασυνδεθούν για διεθνή συνεργασία, γίνεται με τρόπο απλό που δεν αφήνει περιθώρια για παράλογες προσδοκίες και απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η σύνδεση ενός δορυφορικού σταθμού στο παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών (COMSAT,Communication Satellite Corporation), γινόταν με αξιολόγηση ενός μόνο χαρακτηριστικού, που θεωρείται mandatory characteristic [i] (υποχρεωτικό χαρακτηριστικό).  Τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος, θεωρούνται μεν σημαντικά, αλλά δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση της ικανότητας διασύνδεσης του.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα, ανεξάρτητα από το επίπεδο ευθύνης τους, γνώριζαν ότι αν ο δορυφορικός σταθμός δεν είχε το προβλεπόμενο αυτό χαρακτηριστικό δεν μπορούσε να συνδεθεί για συνεργασία και ότι το μοναδικό εναλλακτικό σχέδιο σύνδεσης και αξιοποίησης του σταθμού, ήταν η αναβάθμιση του. Η σύνδεση και αξιοποίηση του σταθμού με υποβαθμισμένο το «υποχρεωτικό χαρακτηριστικό», ούτε στη θεωρία ούτε στην πράξη αποτελούσε εναλλακτικό σχέδιο.

Έχοντας εξοικείωση με τέτοιες λογικές και πρακτικές, προσπάθησα να καταλάβω πιο είναι το αντίστοιχο mandatory χαρακτηριστικό των οικονομικών συστημάτων, που καθορίζει  τη συνεργασία η όχι μιας χώρας ή μιας επιχείρησης με τις αγορές.  

Οι απόψεις όμως των πολιτικών, των ειδημόνων και των «ειδημόνων» γι’ αυτό το χαρακτηριστικό, ήταν αόριστες, αμφιλεγόμενες και πολλές φορές αντιφατικές. Άλλοι θεωρούσαν ότι το υπόψη χαρακτηριστικό είναι το χρέος, άλλοι το έλλειμμα και άλλοι η …τοκογλυφική συμπεριφορά και οι αθέμιτες απαιτήσεις των δανειστών.

Χωρίς σαφή καθορισμό αυτού του υποχρεωτικού χαρακτηριστικού, η σύγχυση των απλών πολιτών, όπως του γράφοντος, έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ειδήμονες και πολιτικοί παρουσίασαν αξιόπιστα  στοιχεία για το χρέος των διαφόρων κρατών (Ιαπωνίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, …., και Ελλάδας), από τα οποία πρόεκυπτε ότι χώρες με μεγαλύτερο χρέος από  την Ελλάδα ( Ιαπωνία, ΗΠΑ,…) δεν είχαν το πρόβλημα οικονομικής κρίσεως και χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το ερώτημα, «γιατί δεν βρίσκονται σε κρίση οι χώρες που έχουν μεγαλύτερο από την Ελλάδα χρέος» δικαιολογημένα δημιουργεί σύγχυση, η οποία διαλύει τη συνοχή των πολιτών στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης.   

Το πρόβλημα θα ήταν ευκολότερο αν και στα οικονομικά συστήματα υπήρχε ένας σαφής και ορθολογικός καθορισμός αυτού του υποχρεωτικού χαρακτηριστικού. Μια τέτοια όμως διαχείριση του προβλήματος,  μοιάζει να είναι ασύμβατη με τις νοοτροπίες ή/και τα συμφέροντα των πολιτικών και των «ειδημόνων». Οι πολίτες δεν πρέπει να καταλαβαίνουν, αλλά να πιστεύουν στους Μεσσίες/πολιτικούς.

Στερούμενος εκπαίδευσης και εμπειρίας στα οικονομικά συστήματα, προσπάθησα να κατανοήσω αυτό το mandatory χαρακτηριστικό, με την κοινή λογική. Έτσι κατέληξα στα ακόλουθα απλά και ευνόητα συμπεράσματα:

(1)   Ότι ισχύει για την οικονομία ενός φυσικού ή νομικού προσώπου, ισχύει και για την οικονομία μιας χώρας.

(2)   Το δάνειο (χρέος) αποτελεί μια ορθολογική επιλογή μόνο όταν χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της παραγωγής. Αν χρησιμοποιείται για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών (μισθοί, συντάξεις, υγεία, …. ) είναι μία παράλογης προσδοκίας πράξη, που, αργά ή γρήγορα,  θα έχει σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα.

(3)   Οι όροι του δανείου πρέπει να επιτρέπουν την υπηρέτηση του χρέους (τόκοι, χρεολύσια) από τη βελτίωση της παραγωγής που δημιουργείται από αυτό.

(4)   Οι δανειολήπτες που επιτυγχάνουν τον προαναφερθέντα τρόπο υπηρέτησης του δανείου, όχι μόνο θεωρούνται αξιόπιστοι πελάτες, αλλά οι δανειοδότες τους εκτιμούν και τους μεταχειρίζονται με κανόνες VICs (Very Important Customers).

(5)   Το χρέος δεν μειώνεται με δανεικά. Μειώνεται με την τήρηση της δανειακής σύμβασης ή με κούρεμα.

Τα προηγούμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το mandatory χαρακτηριστικό των οικονομικών συστημάτων είναι το έλλειμμα και όχι το χρέος.

Ευνόητο όμως είναι ότι μεταξύ ελλείμματος και χρέους υπάρχει ισχυρή συσχέτιση, αφού το έλλειμμα διαμορφώνεται ισχυρά από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του χρέους και βεβαίως και από τα άλλα μεγέθη της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως το κρίσιμο και υποχρεωτικό χαρακτηριστικό των οικονομικών συστημάτων είναι το έλλειμμα και όχι το χρέος.

Η σύγκριση συνεπώς του χρέους της Ελλάδος με το χρέος άλλων κρατών δεν οδηγεί σε αξιόπιστα συμπεράσματα. Σε αξιόπιστα συμπεράσματα οδηγεί μόνο η σύγκριση των ελλειμμάτων.

Γιατί όμως στα παράθυρα της Τηλεόρασης και στο Διαδίκτυο γίνονται συγκρίσεις του χρέους και όχι των ελλειμμάτων και μάλιστα από ειδήμονες και πολιτικούς ; Αυτό είναι μια λανθασμένη αλλά χωρίς σκοπιμότητα σύγκριση,  ή μια σκόπιμα λανθασμένη σύγκριση για την προώθηση ιδιοτελών στόχων;

Στο ερώτημα αυτό ο κάθε πολίτης έχει μια τεκμηριωμένη και στέρεα απάντηση. Οι απόψεις μας περισσεύουν.  


[i] Mandatory characteristic είναι το χαρακτηριστικό, που υποχρεούται να έχει ένα σύστημα. Είναι το χαρακτηριστικό της μεγάλης είδησης/ εντολής.  (Mandatum  Λατν. = είδηση / εντολή ).

Το χαρακτηριστικό αυτό στους Δορυφορικούς Σταθμούς ήταν το κλάσμα G/T ( G over T), όπου G=η απολαβή της κεραίας και T= ο θόρυβος εκπεφρασμένος σε βαθμούς της κλίμακας Κέλβιν.


Δημοσθένης Κυριαζής

Πηγή: Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία

Φωτό: wikipedia