ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

GUARDIAN: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

euro litotita - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

euro litotita - Σόλων ΜΚΟΈντονη κριτική στους Ευρωπαίους ασκεί στο σημερινό άρθρο του με τίτλο «Λιτότητα στην Ευρώπη: Μεγάλες σκοτούρες, μικρές σκέψεις» ο βρετανικός «Guardian» για τη λιτότητα που επιβάλλουν στις χώρες με χρέος. 
Παρά την αποτυχία του «Plan A», υποστηρίζει ο Guardian, οι ευρωπαίοι εξακολουθούν, να το θεωρούν ως βασικό, μετατρέποντας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ένα «μεγάλο πολιτικό όραμα σε όλο και μεγαλύτερα δεινά για την κοινωνία και προσκόμματα για την οικονομία… όπως συνέβη την περίοδο του μεσοπολέμου με τον κανόνα του χρυσού».

Δανειζόμενος μία μεταφορά του Γιάνη Βαρουφάκη για τις πιέσεις που ασκούνται από την ΕΕ, ο «Guardian» διερωτάται , «αν μπορεί κανείς να τρέξει 100 μέτρα σπριντ σε 10 δευτερόλεπτα».

«Σε μαστιγώνουν και σε απειλούν με αυστηρές κυρώσεις, αν πατώσεις. Καθώς ο Αύγουστος πλησιάζει ωστόσο και με τις επιδόσεις να εμφανίζουν επιδείνωση και όχι βελτίωση, οι επιστάτες αλλάζουν τροπάριο: ο στόχος παραμένει ο ίδιος, οι απειλές είναι εξίσου σοβαρές, αλλά η προθεσμία παρατείνεται μέχρι το Δεκέμβριο περίπου. Εχουν λοιπόν χαλαρώσει οι γείτονές σου τα ηνία;». « Και βέβαια όχι», όπως αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα ο Βαρουφάκης. «Εχουν απλώς παρατείνει στο μέλλον τον “παράλογο μισανθρωπισμό τους”, μετατρέποντας σε αρετή μία άθλια πολιτική αποτυχία».

«Το ίδιο συμβαίνει», σύμφωνα με τον Guardian, «και με την ΕΕ…όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς επιβεβαίωσε αυτό το οποίο πολλοί υποψιάζονταν: η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σλοβενία, θα λάβουν επιπλέον χρόνο στην εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας». Παρά το γεγονός ότι «(η συγκεκριμένη πολιτική) χαιρετίστηκε από ορισμένους ως υπαναχώρηση της Ευρώπης, δεν πρόκειται», κατά τη βρετανική εφημερίδα, «σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο: δεν υπήρξε καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και, πολύ περισσότερο, καμία αντικατάσταση των περικοπών στις δαπάνες με άλλα οικονομικά μέτρα». Στην καλύτερη περίπτωση, η συγκεκριμένη πολιτική «θα επιτρέψει στο Παρίσι και στις άλλες πρωτεύουσες να ενεργοποιήσουν τους αυτόματους σταθεροποιητές της οικονομίας ξοδεύοντας περισσότερα π. χ για επιδόματα ανεργίας», μέτρα τα οποία «θα αμβλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν θα κάνουν τίποτα για την επίλυση της σοβούσας κρίσης».

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ «υιοθέτησαν πλέον», κατά τον Guardian, «επισήμως τη γραμμή του (βρετανού υπουργού Οικονομικών) Τζορτζ Οσμπορν: μπορεί το “Plan A” να θεωρείται αποτυχημένο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει βασική επιλογή». Η συγκεκριμένη πολιτική είναι βεβαίως «καλύτερη από το τίποτα». Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες «άλλωστε δεν ήταν τόσο απερίσκεπτοι» ώστε «να διπλασιάσουν τη λιτότητα και να αυξήσουν τις περικοπές δαπανών». «Σε περίπτωση που έμπαιναν ποτέ στον πειρασμό να το κάνουν αρκεί μία ματιά στην Αθήνα για να δει κανείς το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό χάος που μπορεί να προκληθεί (sic)», υπογραμμίζει ο Guardian….


Πηγή/φωτό: To Ποντίκι

Σχετικά άρθρα