ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

EΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ

mideast syria the long war - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

mideast syria the long war - Σόλων ΜΚΟΝέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στη Συρία μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να εμπλακεί ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό των ανταρτών. Η κυβέρνηση Ομπάμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αποστείλει για πρώτη φορά όπλα και πυρομαχικά στους αντάρτες.

To ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνει ακόμη ότι η όλη επιχείρηση θα συντονιστεί από τη CIA, ενώ δεν αποκλείεται να αποσταλούν και αντιαρματικά όπλα στους Σύρους αντάρτες. Οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταλούν αντιαεροπορικά όπλα, τα οποία ζητούν επειγόντως οι αντάρτες.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομάμα υποστήριξε ότι 100 έως 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις με χημικά όπλα κατά πολιτών. Ο Μπεν Ροντς επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε «να στείλει στρατιωτική βοήθεια» στην αντιπολίτευση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
«Οι ΗΠΑ έχουν πλέον αξιόπιστες αποδείξεις ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων», δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. «Ο πρόεδρος το είχε πει καθαρά ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί η μεταφορά ή η χρήση χημικών όπλων τότε η πολιτική της Αμερικής θα αλλάξει», πρόσθεσε ο Ροντς.
 
Ο εξοπλισμός των ανταρτών αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό ένα από τα βασικά αιτήματα όσων τάσσονται υπέρ μιας πιο επιθετικής αμερικανικής απάντησης στον συριακό εμφύλιο. Η περσινή πρόταση του τότε επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους να παραχωρηθεί οπλισμός στους αντάρτες, η οποία υποστηρίχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, προσέκρουσε στην άρνηση του Λευκού Οίκου λόγω της απροθυμίας του πρόεδρου Ομπάμα να εμπλακεί η χώρα σε άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή/φωτό: Tvxs