ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

OI MIKΡΟΙ “ΑΟΡΑΤΟΙ” ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

paidiki ergasia ellada - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

paidiki ergasia ellada - Σόλων ΜΚΟΧιλιάδες παιδιά εργάζονται κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς να είναι πουθενά καταγεγραμμένα, σημειώνει ο βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μέσα σε μιά χρονιά, 70.000 παιδιά σταμάτησαν το σχολείο, αναφέρει ο Γιώργος Μόσχος με αφορμή την 12η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Στις 560 επίσημες αναγνωρισμένες θέσεις εργασίας ανηλίκων, αντιστοιχούν 50 χιλιάδες παιδιά που εργάζονται ανασφάλιστα, κακοπληρωμένα και σε συνθήκες που παραβιάζονται πολλαπλώς τα δικαιώματά τους, σημειώνει ο Γιώργος Μόσχος. Τα περισσότερα παιδιά εργάζονται σε καφενεία, καφετέριες, καταστήματα, κάνουν αγροτικές εργασίες και στα νησιά απασχολούνται στον τουρισμό, κοντά σε ενήλικες, με χαμηλά μεροκάματα και σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης, χωρίς να καταγράφονται πουθενά. Όσα παιδιά εργάζονται στο δρόμο ή επαιτούν είναι κυρίως ημεδαποί Ρομά, αλλοδαποί ή μετακινούμενοι Βαλκάνιοι, πληθυσμοί ιδιαίτερα ευάλωτοι, πάρα πολύ αδύναμοι οικονομικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2010 εκδόθηκαν στην Ελλάδα 1.462 βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων, το 2011 ο αριθμός μειώθηκε σε 874 και το 2012 έφτασε τα 562. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν υποδηλώνει ότι μειώνεται ο αριθμός των ανηλίκων που εργάζονται αλλά ότι μέσα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης μειώνεται δραματικά η αδειοδοτημένη εργασία ανηλίκων, καθώς η ανασφάλιστη εργασία κοστίζει λιγότερο, γίνονται ελάχιστοι έλεγχοι και υπάρχει ανοχή, όπως επισημαίνεται. 

Όπως σημειώνει ο κ. Μόσχος, πρέπει να ληφθεί υπόψη η σχολική διαρροή, για την οποία δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ στην Ελλάδα, το 2012 δεν γράφτηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά μέσο όρο το 11,4% των μαθητών, δηλαδή περίπου 70 χιλιάδες παιδιά και έφηβοι σταμάτησαν το σχολείο. Από την πλευρά του, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι σε ποσοστό 70% τα παιδιά που σταματούν το σχολείο με κάποιο τρόπο εργάζονται.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία από ΑΜΠΕ