ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ

xita kiato - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

xita kiato - Σόλων ΜΚΟΑγωγή κατά της Ελλάδας άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί αποβλήτων και υγειονομικής ταφής στον ΧΥΤΑ Κιάτου.

Η Κομισιόν κρίνει ότι η χώρα μας δεν προστατεύει τους πολίτες και το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κακής επεξεργασίας αποβλήτων.


Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων προβλέπει πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για τους ΧΥΤΑ με σκοπό την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, τα ύδατα, το έδαφος και τον αέρα.

Διάφοροι επιτόπιοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι στον ΧΥΤΑ Κιάτου δεν έχει απομείνει χώρος και ότι αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς έγκυρη άδεια, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

«Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν, δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ που συνεχίζει να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων», αναφέρει η Κομισιόν.

Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Κιάτου λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2002.


Πηγή/φωτό: Tvxs