ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΙΝΔΙΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

anti nuclear demonstration - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

anti nuclear demonstration - Σόλων ΜΚΟSipri: Εφτά οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα
Η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, αύξησαν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Οι υπόλοιπες πέντε χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα το μείωσαν ή το διατήρησαν σε σταθερά επίπεδα. Το Ινστιτούτο υποθέτει ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ακόμη.

Η Κίνα διαθέτει σήμερα 250 πυρηνικές κεφαλές, από 240 που είχε το 2012. Το Πακιστάν και η Ινδία τις έχουν αυξήσει κατά 10, διαθέτοντας σήμερα περίπου 100-120 κεφαλές το Πακιστάν και 90-110 η Ινδία.

Το Sipri εκφράζει την ανησυχία του για αυτή την «κούρσα των εξοπλισμών», κρίνοντας «εύθραυστη» την ειρήνη στην Ασία, δεδομένου ότι στην ήπειρο αυτή αυξάνονται οι εντάσεις μετά το 2008, για παράδειγμα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ή μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Οι χώρες που έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους είναι οι δύο που έχουν υπογράψει τη συνθήκη START, η Ρωσία (8.500 κεφαλές από 10.000) και οι ΗΠΑ (7.700 από 8.000). Καμία αλλαγή δεν έγινε στο οπλοστάσιο της Γαλλίας (300 κεφαλές),της Βρετανίας (225) και του Ισραήλ (80).

Οι αριθμοί αυτοί πάντως δεν αποτελούν παρά εκτιμήσεις, αφού το Sipri διαπιστώνει για παράδειγμα ότι η Κίνα τηρεί απόλυτη σιγή για το θέμα ενώ και στη Ρωσία η πληροφόρηση έχει περιοριστεί.

Όσον αφορά τα χημικά και τα βιολογικά όπλα, για τον περιορισμό των οποίων αγωνίζεται το Sipri, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέστρεψαν όλα τα χημικά όπλα που διαθέτουν, όπως είχαν υποσχεθεί, ενώ η Συρία εμφανίζεται έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει στην περίπτωση ξένης επέμβασης στη χώρα.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία από AFP, ΑΜΠΕ