ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ANEΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ MONSANTO ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥΣ ΣΙΤΟΒΟΛΟΝΕΣ

sitari monsanto - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

sitari monsanto - Σόλων ΜΚΟΈνας αγρότης στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψε μη εγκεκριμένα γενετικά τροποποιημένα στάχυα σιταριού στο αγρόκτημά του.

Μάλιστα, όταν επιχείρησε να τα εξοντώσει πριν τη συγκομιδή, αλλά τα φυτά ήταν ανθεκτικά στο ζιζανιοκτόνο glyphosate, όπως μεταδίδει ο Guardian.


Όπως αποδείχθηκε, ο γίγαντας της αγροτεχνολογίας Monsanto ανάμεσα στο 1998 και το 2005 είχε κάνει δοκιμές σε σπόρους σιταριού ανθεκτικούς στην ουσία glyphosate σε 16 Πολιτείες των ΗΠΑ, ωστόσο τα προϊόντα δεν εγκρίθηκαν ούτε βγήκαν ποτέ στο εμπόριο.

Παρότι στις ΗΠΑ κυκλοφορεί άφθονη γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι αυτό δεν ισχύει για το σιτάρι, η γενετική μετάλλαξη του οποίου απαγορεύεται. Οι Αρχές ανησυχούν πλέον για τις προεκτάσεις που η υπόθεση με τον “ανεξέλεγκτο” σπόρο μπορεί να έχει στο εμπόριο σίτου. Την “παράνομη” ύπαρξη του σπόρου της Monsanto στο χωράφι του αγρότη επιβεβαίωσαν έλεγχοι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Δεν έχει ακόμα διακριβωθεί εάν ο γενετικά μεταλλαγμένος σπόρος φυτεύτηκε ή μεταφέρθηκε με τον αέρα, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους εφιάλτες των οργανικών καλλιεργητών στις ΗΠΑ.

Άλλωστε οι πιθανότητες ο ανεξέλεγκτος σπόρος να έχει κάνει ρίζες και σε άλλες περιοχές είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτές.

Το Όρεγκον είναι μια Πολιτεία που εξάγει το 90% της σιτοπαραγωγής της και η ύπαρξη γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων σιταριού θέτει έναν τεράστιο κίνδυνο στην τοπική οικονομία.

Πλέον το ερώτημα είναι εάν η Monsanto θα αναλάβει τις ευθύνες της σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις ΗΠΑ με τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους της.

Πηγή/φωτό: Econews