1

HΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: “KONIOΡΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ DESERTEC”

Την τύχη του Προγράμματος “Ήλιος” είχε η πρωτοβουλία Desertec που εγκατέλειψε το στρατηγικό όραμα της πώλησης ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε στο EurActiv ο διευθύνων σύμβουλος του Desertec, Πωλ βαν Σον, ο εξαγωγικός προσανατολισμός του σχεδίου αποτελούσε μια “μονοδιάστατη” προσέγγιση.

Αρχικός στόχος του Desertec ήταν η κάλυψη του 2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης ως το 2050 με κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών έργων συνολικής ισχύος 100 Γιγαβάτ και προϋπολογισμού 400 δισ. Ευρώ στην περιοχή της Βόρειας και Βορειοδυτικής Αφρικής.

Οι υπεύθυνοι του Desertec συμφωνούν ότι η Ευρώπη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ποσοστό 90% στηριζόμενη στην εσωτερική παραγωγή.

Πλέον στρατηγικός στόχος του Desertec είναι η δημιουργία ενοποιημένων αγορών που θα απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της ανανεώσιμης ενέργειας, μακρυά από “πανάκριβα και ουτοπικά” σχέδια όπως τα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ένωσης Eurosolar, Πέτερ Ντρόγκε.

Παρά την αποχώρηση σημαντικών εταίρων της πρωτοβουλίας τους προηγούμενους μήνες, όπως της Siemens, το Desertec έχει ακόμα σημαντικούς υποστηρικτές όπως η γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE.

Το Desertec επενδύει τώρα στην αγορά του Μαρόκου, το οποίο ήταν η χώρα του Μαγκρέμπ που επέδειξε τη μεγαλύτερη υποστήριξη στο μεγαλεπήβολο πλάνο.


Πηγή/φωτό: Econews