ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙ – “ΚΟΛΛΗΤΟΙ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

skuloi anthrwpoi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

skuloi anthrwpoi - Σόλων ΜΚΟΟι σκύλοι τελικά ίσως είναι κάτι περισσότερο από καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, καθώς νέα έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι οι σκύλοι είναι συνοδοιπόροι των ανθρώπων στη διαδρομή της εξέλιξης.

Σύμφωνα με την έρευνα οι σκύλοι διαχωρίστηκαν από τους γκρίζους λύκους πριν 32.00 χρόνια  και έκτοτε οι ο εγκέφαλος και τα πεπτικά όργανα των οικόσιτων σκύλων εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο με τον εγκέφαλο και τα όργανα των ανθρώπων.


Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα και πως η συμβίωση σε κοινό περιβάλλον επηρέασε την εξέλιξη ανθρώπων και σκύλων για χιλιάδες χρόνια.

Η έρευνα
Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πότε οι λύκοι εξημερώθηκαν και έγιναν καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Απόπαλαιότερη έρευνα σε απολιθωμένο κρανίο σκύλου που ανακαλύφθηκε στα βουνά της Σιβηρίας οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν 33.000 χρόνια, ωστόσο γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι σκύλοι στην Κίνα εξημερώθηκαν μόλις πριν 16.000 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των επιστημόνων στηρίζει την άποψη ότι οι σκύλοι εντάχθηκαν στην ανθρώπινη κοινωνία πριν 10.000 χρόνια.

Μάλιστα ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αγριόσκυλα της νότιας Κίνας ήταν τα πρώτα οικόσιτα ζώα.

Για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ο Δρ. Guodong Wang, ερευνητής γενετικής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ανέλυσε το γενετικό υλικό τεσσάρων γκρίζων λύκων, τριών κινέζικων σκύλων, ενός γερμανικού ποιμενικού, ενός βελγικού μαλινουά και ενός θιβετιανού μαστίφ.

Από την ανάλυση του DNA προέκυψε ότι οι γκρίζοι λύκοι διαχωρίστηκαν από τους κινεζικούς σκύλους πριν περίπου 32.000 χρόνια.

«Οι κινεζικοί σκύλοι αντιπροσωπεύουν τον χαμένο σύνδεσμο στη διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων», επισημαίνεται στη μελέτη.
Έκτοτε η εξέλιξη των σκύλων έγινε σταδιακά και ο πληθυσμός τους δεν μειώθηκε με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σκύλοι άρχισαν να εξημερώνονται.

Εξετάζοντας γενετικό υλικό ανθρώπων και σκύλων οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι και τα δυο είδη υπέστησαν παρόμοιες αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με την πέψη και τον μεταβολισμό, κάτι που αποδίδεται στην αλλαγή της διατροφής τους, η οποία σημειώθηκε ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές επιπλέον ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων και των σκύλων εξελίχθηκε ταυτόχρονα, ειδικά σε ότι αφορά τα γονίδια που επεξεργάζονται τη χημική εγκεφαλική ουσία σεροτονίνη.


Πηγή/φωτό: Econews