ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ: ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΑΚΟΜΑ

EarthHydrologicalCycle - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

EarthHydrologicalCycle - Σόλων ΜΚΟΔραματικά είναι τα συμπεράσματα περισσότερων των 500 επιστημόνων σε Διάσκεψη για το Νερό που διεξήχθη στη Βόννητης Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα (21-24 Μαΐου).

Η δυσκολία στην πρόσβαση και η σπανιότητα του νερού, υπεύθυνες ήδη για περισσότερα από 3,6 εκ. θανάτους ετησίως, θα αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα της ανθρωπότητας εντός του 21ου αιώνα, με τις αμέσως επόμενες γενιές να αποτελούν τα πρώτα θύματα τους.

Η Διάσκεψη της Βόννης με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη επίδραση στον υδρολογικό κύκλο της γης και τίτλο “Το Νερό στην Ανθρωπόκαινο”, θεωρήθηκε προπαρασκευαστική αυτής του Οκτωβρίου στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όταν και θα συζητηθούν εκ νέου η σημασία των υδάτινων πόρων και η προσβασιμότητα σε αυτούς στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ένα κόσμο που σπαταλά το νερό χωρίς αύριο, και ο οποίος χρησιμοποιεί μία έκταση ίση με αυτή της βόρειας Αμερικής για τις καλλιέργειές του, και μία αντίστοιχη ίση της Αφρικής για την κτηνοτροφία, η σπανιότητα του καθαρού πόσιμου νερού, που αποτελεί ήδη μία από τις σημαντικότερες αιτίες ασθενειών και θανάτων, θα εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα για δισεκατομμύρια ανθρώπων. [1]

Η επίσημη ανακοίνωση/διακήρυξη της Διάσκεψης της Βόννης μάλιστα, μοιάζει εντελώς απαισιόδοξη αλλά μάλλον προσεγγίζει την σκληρή και …άνυδρη πραγματικότητα για το μέλλον της Γης:«Σε χρονικό διάστημα μίας ή δύο γενεών, η πλειοψηφία των 9 δισεκατομμυρίων κατοίκων της γης θα ζει υπό το σοβαρό μειονέκτημα της –αυτοπρόκλητης από τον ίδιο τον άνθρωπο- σοβαρής έλλειψης σε νερό, για το οποίο δεν υπάρχει υποκατάστατο. Κάτι τέτοιο μάλιστα είναι πλήρως αναπόφευκτο».

Η γεωπολιτική αξία των υδάτων [2], σταθερά αυξανόμενη τις τελευταίες δεκαετίες, αναμένεται να προκαλέσει στο άμεσο μέλλον σοβαρότερες από τις ήδη υπάρχουσες προστριβές μεταξύ κρατών, περιοχών κρατών και ομάδων πολιτών, είτε μεταξύ τους είτε με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αναλόγως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κάθε περιοχή.   

Επιπλέον η υποβάθμιση των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε με την ανεξέλεγκτη ρύπανσή τους, είτε με την μείωση των αποθεμάτων τους, συντελεί στην ερημοποίηση τεράστιων περιοχών του πλανήτη.

Η ανθρώπινη δράση έχει φέρει αποτελέσματα που πολύ σύντομα θα αποδειχτούν καταστροφικά. Όπως επιγραμματικά επισημαίνει σχετικά με την ανθρώπινη δράση γύρω από το νερό o Ανίκ Μπαντουρί του Global Water System Project (GWSP): «Έχουμε αλλάξει ολοκληρωτικά την κλιματολογία και τη χημεία της Γης, τους πάγους και τον ρυθμό κατακρημνίσεων, την έκταση των πάγων και των ωκεανών – όλα τα στοιχεία του υδρολογικού κύκλου. Έχουμε επιταχύνει πολύ σημαντικές διαδικασίες, όπως η διάβρωση, η απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων αζώτου στο έδαφος και τα επιφανειακά ύδατα, έχουμε αποξηράνει εντελώς ποταμούς, σπαταλάμε τεράστιες ποσότητες νερού στην καύση ορυκτών καυσίμων, έχουμε γεμίσει με φράγματα ζωτικές υδάτινες αρτηρίες και καταστρέψει υδάτινα οικοσυστήματα»

Διαβάστε εδώ τη «Διακήρυξη της Βόννης» (αγγλικά-pdf)

[1] Ποιότητα Υδάτινων Πόρων – Η μάστιγα του 21ου αιώνα,
[2] Αιτία αποσταθεροποίησης και διενέξεων σε παγκόσμια κλίμακα οι υδάτινοι πόροι

Πηγές: Εnvironmental News NetworkEureka AlertGlobal Water System Project
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

28 Μαΐου 2013

Σχετικά άρθρα