ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ

Fazenda Colorada - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Fazenda Colorada - Σόλων ΜΚΟΠρόσφατα, η υπηρεσία δασών της Βραζιλίας Imazon, η οποία εξετάζει με πλήρη λεπτομέρεια μέσω δορυφορικών εικόνων την αποψίλωση δασών, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2013, σχετικά με το ποσοστό των χαμένων δασικών εκτάσεων του Αμαζονίου.
Τα στοιχεία είναι αρκετά δυσάρεστα διότι σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Αμαζόνιος έχασε δασική έκταση 1.570 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έκταση που ισοδυναμεί με την έκταση περίπου 300.000 γηπέδων ποδοσφαίρου! Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία ο ρυθμός αποψίλωσης αυξήθηκε κατά 88% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, που είχαν χαθεί 833 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης.


Παρηγοριά πάντως αποτελεί ότι σε σύγκριση με τη μαύρη δεκαετία του 1990, όπου το 1995 η αποψίλωση στον Αμαζόνιο είχε αγγίξει τα 25.000 στρέμματα, τώρα παρά την αύξηση του ποσοστού αποψίλωσης, συγκριτικά με το 1995 δεν είναι πραγματικά τίποτα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός όσον αφορά την αποψίλωση, όμως φαίνεται ότι όντως πάρθηκαν τη τελευταία δεκαετία κάποια μέτρα που ελάττωσαν αισθητά τη καταστροφή.

Οι αιτίες πάντως που παρατηρήθηκε αυτή η αύξηση τη τελευταία χρονιά, έχουν να κάνουν με τις τελευταίες αλλαγές στη δασική νομοθεσία της Βραζιλίας, που καθορίζουν το ποσοστό δασικής έκτασης που πρέπει να διατηρείται σε καλλιέργειες και αγροκτήματα. Ακόμη ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση που χτύπησε και τη Βραζιλία. Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κόβουνε παράνομα τα δέντρα για ξυλεία γιατί προφανώς δεν έχουνε τα απαραίτητα χρήματα για θέρμανση. Άλλη μία αιτία είναι και η αύξηση του αριθμού κατασκευής των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, επειδή για να κατασκευαστεί κάθε φράγμα θυσιάζονται μεγάλες δασικές εκτάσεις.


Πηγή/φωτό: Ecotimes

Σχετικά άρθρα