ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

apopsilwsi udroilektriki energeia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

apopsilwsi udroilektriki energeia - Σόλων ΜΚΟΗ αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο μειώνει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Αμαζονίου (IPAM-IP).
Ειδικότερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα δάση παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία ρεμάτων και ποταμών, που περιστρέφουν τις γεννήτριες, και αν η αποψίλωση στον Αμαζόνιο συνεχιστεί η παραγωγή ενέργειας στο Belo Monte, το τρίτο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα παγκοσμίως, θα μειωθεί κατά ένα τρίτο.

Πολλά κράτη σε τροπικές περιοχές στρέφονται στην υδροηλεκτρική ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Μόνο στη Βραζιλία βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού 45 υδροηλεκτρικά φράγματα.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι η κοπή των δέντρων θα αύξανε την ποσότητα του νερού που εισρέει στο φράγμα, ωστόσο η νέα έρευνα εισηγείται ότι τα τροπικά δάση διαδραματίζουν ουσιαστικότερο ρόλο παράγοντας τη βροχή που γεμίζει τα ρυάκια, τα οποία τελικά δημιουργούν ρεύματα στους ποταμούς και περιστρέφουν τις γεννήτριες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δέντρα των τροπικών δασών απορροφούν καθημερινά νερό από το έδαφος, ενώ απελευθερώνουν υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία καταλήγει σε βροχή και δημιουργεί ρυάκια και ρεύματα.

Τα σημερινά επίπεδα αποψίλωσης στον Αμαζόνιο έχουν μειώσει τις βροχοπτώσεις κατά 6 με 7%. Το 2050 προβλέπεται μείωση των δασικών εκτάσεων κατά 40% και κατ’ επέκταση μείωση 35 με 40%στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το φράγμα Belo Monte, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν η αποψίλωση συνεχιστεί η παραγωγή θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια κατά 30%, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας από τέσσερα εκατομμύρια Βραζιλιάνους.


Πηγή/φωτό: Εconews