ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Mauna Loa Solar Observatory - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Mauna Loa Solar Observatory - Σόλων ΜΚΟΗ Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την Παρασκευή 10 Μαΐου ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην γήινη ατμόσφαιρα ξεπέρασαν τα 400 ppm(μέρη ανά εκατομμυριοστό).

Η τελευταία χρονική περίοδος στην ιστορία της γης που παρατηρήθηκε ανάλογη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ήταν η Πλειόκαινος (5,2-2,6 εκατομμύρια χρόνια πριν), όταν η Αρκτική δεν είχε πάγους και ήταν θερμότερη κατά 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα καλοκαίρια του πλανήτη ήταν πολύ θερμότερα.

Οι μετρήσεις στο βουνό Μάουνα Λόα της Χαβάης, οι οποίες αποτελούν εδώ και πέντε δεκαετίες (από το 1958) και τον κύριο «οδηγό» σε παγκόσμιο επίπεδο για την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπερβαίνοντας τα 400 ppm για πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άνοδος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσει να αυξάνεται τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης είναι συνεχώς επιταχυνόμενος, καθώς από την μέση ετήσια αύξηση των 0.7 ppm την δεκαετία του ’60, έχουμε περάσει πλέον (2012) σε μια μέση ετήσια αύξηση της τάξεως των 2.1 ppm.  

Ο επιστημονικός κόσμος έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει μείωση κάτω από 350 μέρη ανά εκατομμυριοστό, ο ανθρώπινος πολιτισμός κινδυνεύει σοβαρά, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη θα γίνουν αφόρητες σε όλο και περισσότερα σημεία του.

Το “όριο” των 400 ppm έθεσε αμέσως θέμα συγκρίσεων: την τελευταία φορά που είχε ξεπεραστεί (από φυσικά αίτια τότε), ήταν κατά τη διάρκεια της Μέσης Πλειόκαινου εποχής, όταν η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη εκτιμάται ότι ήταν 2-3 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη ενώ οι ήπειροι δεν είχαν ακόμα διαμορφωθεί, καθώς το επίπεδο της θάλασσας ήταν 25 και πλέον μέτρα υψηλότερα του σημερινού.

Στην Αρκτική η μέση θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη κατά 8 βαθμούς σε σχέση με τη σημερινή εποχή, ενώ η ήπειρος δεν είχε πάγους. Τα καλοκαίρια εκτιμάται ότι σε κάποιες περιοχές είχαν τότε μέση θερμοκρασία υψηλότερη κατά 15-16 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με σήμερα.

Το 2012, σε τοπικές μετρήσεις στην Αρκτική ήπειρο είχαν αναφερθεί συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα άνω των 400 ppm.

Όμως είναι η πρώτη φορά που σπάει το συγκεκριμένο φράγμα και στο Παρατηρητήριο του βουνού Μάουνα Λόα της Χαβάης, οι μετρήσεις του οποίου αποτελούν εδώ και πέντε δεκαετίες την“βάση δεδομένων” για ολόκληρο τον επιστημονικό κόσμο.

Πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα η μέση συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης δεν ξεπερνούσε τα 280 pmm, κυμαινόμενη από 180 ppm στις εποχές των παγετώνων έως τα 280 ppm στις ενδιάμεσες θερμές περιόδους.  

Σε αντίθεση με τις φυσικές διακυμάνσεις του κλίματος κατά την ιστορική πορεία του πλανήτη, είναι η πρώτη φορά που για την αύξηση αυτή δεν ευθύνονται φυσικά αίτια, αλλά ένας “εξωτερικός” παράγοντας, η ανθρώπινη δράση των δύο τελευταίων αιώνων.

Ο γεωχημικός Ράλφ Κίλινγκ (Ralph Keeling) του Παρατηρητηρίου της Μάουνα Λόα προειδοποιεί σχετικά με τα ανθρωπογενή αίτια: «Το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής (…) εξαρτάται από το πόσο πολύ θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στην καύση ορυκτών για την παραγωγή  ενέργειας».


Πηγές: ΝΟΑΑ – Οffice Of Oceanic and Atmospheric ResearchClimate Progress
   
Φωτό: To Hλιακό Παρατηρητήριο στο βουνό Μάουνα Λόα της Χαβάης, wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

13 Μαΐου 2013

Σχετικά άρθρα