1

TA ΦΥΚΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Την πρόταση κατασκευής κτιρίων από φύκια παρουσίασαν αρχιτέκτονες στην Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής του Αμβούργου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρόσοψη ενός κτιρίου που είναι καλυμμένη με φύκια μπορεί να αξιοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, η πρόσοψη του κτιρίου καλύπτεται με γυάλινα τμήματα που λειτουργούν ως ενυδρεία. Αυτά περιέχουν νερό και πράσινα φύκια.

Τα φύκια τοποθετούνται στην πρόσοψη του κτιρίου όταν είναι ακόμη πολύ μικρά. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό προέρχεται από εκπομπές αερίων που διοχετεύονται στο χώρο όπου αναπτύσσονται τα φύκια από το λεγόμενο «κέντρο ενέργειας», ένα δωμάτιο στο ισόγειο του κτιρίου. Παράλληλα χρειάζονται και φυσικό φως για να φωτοσυνθέσουν, σε μικρές βέβαια ποσότητες. Με τον καιρό το νερό αρχίζει να γίνεται πράσινο και αυτό.

Τα τμήματα που καλύπτονται από συστάδες φυκιών στην πρόσοψη του κτιρίου θα χρησιμεύουν όχι μόνο ως ενεργειακοί «αντιδραστήρες» αλλά και ως ηλιακές μονάδες. Ο ήλιος θερμαίνει το νερό και μέσω ενός μετατροπέα η ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του κτιρίου.

Στα σχέδια της αρχιτεκτονικής ομάδας που παρουσίασε την πρόταση προβλέπεται και η ενσωμάτωση ηλιακών κυττάρων στην γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου. Με τον τρόπο αυτό, το υβριδικό «πράσινο» θα παράγει βιομάζα και θερμότητα και την ίδια στιγμή ενέργεια απολύτως φιλική προς το περιβάλλον.

Η ιδέα αυτή αναπτύσσεται ακόμη σε πειραματικό επίπεδο και προβλέπεται αρκετά δαπανηρή. Οι αρχιτέκτονες όμως που εργάζονται στο πρότζεκτ είναι αισιόδοξοι.

«Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε πόση θερμότητα και βιομάζα παράγει το κτίριο αυτό και πόση από αυτή τη βιομάζα μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να αντλήσουμε ενέργεια» τονίζει ο Μάρτιν Κέρνερ από την ομάδα των αρχιτεκτόνων.«Στην πράξη ένα τέτοιο σπίτι θα κόστιζε ακόμη πολύ» σχολιάζει και προσθέτει: «Η πειραματική μονάδα που έχουμε κατασκευάσει στο Αμβούργο διαθέτει αντιδραστήρα 200 τετραγωνικών μέτρων και αυτό είναι το ελάχιστο μέγεθος με το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει κανείς. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες θα ήταν και πιο οικονομικές αλλά αυτό θα χρειαζόταν και μεγαλύτερες προσόψεις. Σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος θα ήταν υψηλό».


Πηγή/φωτό: Tvxs