1

ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΥΡΕΘΡΟΕΙΔΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Οι ουσίες που αφανίζουν τις μέλισσες αλλά οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να απαγορεύσουν
Τα νεονικοτινοειδή και πυρεθροειδή φυτοφάρμακα αποτελούν σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης έναν από τους βασικότερους λόγους αφανισμού τεράστιων πληθυσμών μελισσών σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αποκαλύπτει τη στενή σύνδεση των συγκεκριμένων ουσιών φυτοφαρμάκων με την εκτεταμένη καταστροφή των εντόμων, αλλά παρόλα αυτά, δεν προτείνει την μείωση ή απαγόρευση χρήσης των ουσιών αυτών!


Η έρευνα παραδέχεται την αιτία αλλά δεν θέλει να την εξαλείψει, αφού αυτή υπόκειται σε εταιρικά συμφέροντα!

Ο μαζικός αφανισμός των μελισσών ο οποίος άρχισε να γίνεται αντιληπτός το 2006-2007, αποτελούσε ένα μυστήριο. Ολόκληρες αποικίες μελισσών άρχισαν να καταστρέφονται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς σε πολλά μέρη του πλανήτη. Το 2012 ήταν μάλιστα η χειρότερη χρονιά καθώς, μόνο στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι αφανίστηκαν οι μισές αποικίες μελισσών της χώρας.

Η οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά –όπως συνήθως- παραβλέπεται η ανυπολόγιστη ανισορροπία που επέρχεται στα τοπικά και περιφερειακά οικοσυστήματα από τον αφανισμό τόσο μεγάλων πληθυσμών.

Παρά την άμεση σύνδεση του αφανισμού εκατομμυρίων αποικιών και της χρήσης χημικών στην αγροτική παραγωγή , οι αμερικανικές αρχές δεν τολμούν να προτείνουν την απαγόρευση ή τη μείωση της χρήσης νεονικοτινοειδών και πυρεθροειδών ουσιών.

Στην έρευνα προτείνεται η υιοθέτηση προγράμματος προστασίας διάρκειας 5ετίας ή 10ετίας, διάστημα το οποίο θεωρείται πάρα πολύ μεγάλο αν συνεχιστούν οι τωρινοί ρυθμοί αφανισμού των μελισσών. Παρά την αποδεδειγμένη πλέον καταστροφική επίπτωση των χημικών αυτών ουσιών η οποία αποκαλύπτεται σε δεκάδες έρευνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας θεωρεί ότι δεν έχει ακόμα αρκετά στοιχεία στη διάθεσή της.

Πρόκειται βέβαια για μία στάση απόλυτης εξυπηρέτησης κορπορατικών συμφερόντων, τα οποία εν προκειμένω δραστηριοποιούνται πολύ έντονα στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, είτε μέσω της παρασκηνιακής πίεσης (λόμπι), είτε των χρηματοδοτησεων πολιτικών (που στις ΗΠΑ θεωρούνται απολύτως νόμιμες). Έτσι, μοιάζει αδύνατο υπηρεσίες όπως η EPA να διεξάγουν ανεξάρτητες και αντικειμενικές έρευνες, ενώ όταν τα αποτελέσματα στρέφονται εναντίον των εταιρικών συμφερόντων, όπως στη συγκεκριμένη έρευνα, προβάλλεται μια σειρά αστήρικτων δικαιολογιών (στην προκειμένη περίπτωση η …έλλειψη επαρκών στοιχείων!), προκειμένου τα τελευταία να μην θιγούν…

Στην Ευρώπη, οι Syngenta and Bayer, δύο από τις σημαντικότερες εταιρίες παρασκευής και διάθεσης νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, προσπαθούν μέσω των λόμπι τους να εμποδίσουν τις προτεινόμενες απαγορεύσεις χρησιμοποίησης τους [1]. H E.E. πάντως ανακοίνωσε τον Απρίλιο την επιβολή διετούς μορατόριουμ σε τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα από την 1η Ιουλίου.
Από την άλλη τα πυρεθροειδή εντομοκτόνα εκτιμάται ότι είναι τρεις φορές πιο επικίνδυνα για τις μέλισσες από τα νεονικοτινοειδή εξαιτίας της πολύ μεγάλης τοξικότητάς τους.

Εδώ ολόκληρη η έρευνα “Report on the National Stakeholders Conference on Honey Bee Health” (pdf)

___________

[1] Corporate Europe Observatory, “Pesticides against pollinators”, 11 Απριλίου 2013

Πηγές: ΙnterPress ServiceCorporate Europe Observatory
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com  

9 Μαΐου 2013