ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 3 ΣΕ 1!

kalliergeia 3 se 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kalliergeia 3 se 1 - Σόλων ΜΚΟΟι Ινδιάνοι της Αμερικής συνήθιζαν να καλλιεργούνε ταυτόχρονα καλαμπόκι, κολοκύθια και φασόλια. Αυτό είναι κάτι που οποιοσδήποτε καλλιεργητής μπορεί να το κάνει διότι και οι Ινδιάνοι είχαν αντιληφθεί ότι αυτά τα 3 λαχανικά μπορούσαν κάλλιστα να καλλιεργηθούν μαζί αφού το ένα βοηθάει το άλλο.

Το καλαμπόκι προμηθεύει ένα φυσικό στήριγμα πάνω στο οποίο μπορεί να αναρριχηθεί το φασόλι.


Έχουν πλεονέκτημα παράλληλα από το άζωτο που κατακρατούν οι ρίζες της φασολιάς. Οι φασολιές από την άλλη κατακρατούν άζωτο στις ρίζες τους και βοηθούν το καλαμπόκι στο σταδιακό μεγάλωμά του. Επίσης οι φασολιές, βοηθούν στην σταθεροποίηση των καλαμποκιών καθώς αναπτυσσόμενα γύρω από αυτά, δίνουν εξτρά στήριξη.

Οι κολοκυθιές με τα τεράστιά τους φύλλα δίνουν σκίαση. Τα τεράστια φύλλα από τις κολοκυθιές δεν αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο χώμα και να εξατμίσουν το νερό. Παράλληλα, τα τεράστια φύλλα των κολοκυθιών σταματώντας τις ακτίνες του ήλιου, εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγριόχορτων. Επομένως τα αγριόχορτα δε μεγαλώνουν και δε προσβάλλουν τη βασική καλλιέργεια.

Για να καλλιεργηθούν καλαμπόκι, κολοκύθια και φασόλια μαζί, επιβάλλεται να φυτευτούν σε ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος το καλοκαίρι για τουλάχιστον 7 ώρες. Το έδαφος πρέπει να σκαφτεί καλά και να λιπανθεί με κοπριά ή/και κομπόστ. Όσον αφορά τα διαγράμματα για την σπορά, αυτά είναι τα εξής: Τα διαγράμματα παρουσιάζουν μία σπορά σε διάταξη 3.2 x 3.2 μέτρα.

Όμως τα καλαμπόκια επιβάλλεται να σπέρνονται σε διάταξη παραλληλογράμμου ώστε να είναι δυνατό να γονιμοποιηθούν. Για κάθε κύκλο παρουσιάζεται η διάταξη στην οποία πρέπει να φυτευτούν τα φυτά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη καλλιέργεια του καλαμποκιού, της κολοκυθιάς και των φασολιών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους της περιοχής τους.

Πηγή/φωτό: Ecotimes