ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

SOS ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΧΗΡΙΑ (της Μάχης Τράτσα)

lathrothiria ionio - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

lathrothiria ionio - Σόλων ΜΚΟΠαξοί και Οθωνοί τα… καλά πόστα που νοικιάζονται έως και 5000 ευρώ για δύο εβδομάδες
Η λαθροθηρία κάθε άνοιξη στα Ιόνια νησιά οδηγεί στη θανάτωση περισσότερων από 200.000 τρυγονιών. Στην Ελλάδα, το παράνομο κυνήγι στη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης είναι ένα… σπορ ιδιαίτερα δημοφιλές, εδώ και πολλές δεκαετίες, στην περιοχή του Ιονίου –  Ζάκυνθος, Στροφάδια, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι και Οθωνοί.


Τα άγρια πτηνά φτάνουν εκεί εξαντλημένα από την υποσαχάρια Αφρική και πυροβολούνται ανεξέλεγκτα, κατά εκατοντάδες, από λαθροθήρες. Οι πιο «δημοφιλείς» στόχοι είναι τα τρυγόνια, οι συκοφάγοι, αλλά ακόμη και οι ερωδιοί ή  σπάνια αρπακτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πληθυσμός των τρυγονιών στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 20%, σε σύγκριση με το 1990.

Στα Στροφάδια, οι συντονισμένες προσπάθειες της θηροφυλακής, του Λιμεναρχείου και του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής,  έφεραν αποτέλεσμα και η λαθροθηρία έχει σταματήσει εδώ και επτά χρόνια. Στη Ζάκυνθο όμως, τα πόστα των λαθροκυνηγών παραμένουν περίπου στα 500. Στους Παξούς και τους Οθωνούς φτάνουν τα 300, τα οποία μάλιστα νοικιάζονται έως και 5.000 ευρώ για 2 εβδομάδες, συντηρώντας  μια τοπική παραοικονομία.

Συνολικά, κάθε άνοιξη, φτάνουν από την Αφρική στην Ευρώπη τέσσερα δισεκατομμύρια πουλιά έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Το επικό ταξίδι της μετανάστευσής τους αποτελεί μία αρχέγονη συνήθεια. Τα πουλιά ακολουθούν τη σωστή κατεύθυνση παρατηρώντας τη θέση των άστρων και του ήλιου κατά την πτήση τους και νιώθοντας το μαγνητικό πεδίο σε έναν ειδικό υποδοχέα πάνω από το ράμφος τους.

Τους κινδύνους στη διάρκεια αυτής της επικίνδυνης διαδρομής θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει  η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης «Το ταξίδι είναι ζωή» («Leaving is Living»), η οποία ξεκινά από τους εταίρους της παγκόσμιας οργάνωσης του BirdLife International στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η εκστρατεία εστιάζει στις τρεις κρισιμότερες περιοχές της Ευρώπης όπου η λαθροθηρία είναι έντονη κατά τη μετανάστευση: τα Ιόνια νησιά, τη νοτιοδυτική Σαρδηνία, τις επαρχίες της Καταλονίας, της Βαλένθια και της Αραγονίας. Εκεί τα πουλιά σταθμεύουν για να ξεκουραστούν και να τραφούν, πριν συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους προς τον βορρά ή τον νότο. Αντί αυτού, αιχμαλωτίζονται και πυροβολούνται παράνομα κατά χιλιάδες.

Στην Ιταλία, περισσότερα από 300.000 πτηνά, ανάμεσά τους και είδη όπως το κοτσύφι, ο κοκκινολαίμης και άλλα μικρόπουλα, παγιδεύονται με θηλιές και πωλούνται σε τοπικά εστιατόρια για να σερβιριστούν ως τοπικό παραδοσιακό έδεσμα.

Στην Ισπανία, περίπου δυο εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά παγιδεύονται κάθε φθινόπωρο με ξόβεργες σε ειδικούς σταθμούς που ονομάζονται «παρανί». Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι παράνομες, καθώς δεν λειτουργούν επιλεκτικά.

«Με την εκστρατεία που αρχίζουμε στα Ιόνια νησιά δεν επιχειρούμε μία κατασταλτική αντιμετώπιση του παράνομου αυτού φαινομένου, αλλά εξετάζουμε τις ρίζες του», τονίζει η υπεύθυνη Πολιτικής της Ορνιθολογικής κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη. Και προσθέτει: «Θεωρούμε σημαντικό να ενημερωθούν οι κυνηγοί (παράνομοι και μη), τα παιδιά και οι αρχές φύλαξης ότι τα Ιόνια νησιά αποτελούν ένα κεντρικό μεταναστευτικό σταθμό πάνω στον Κεντρικό Ευρασιατικό-Αφρικανικό μεταναστευτικό διάδρομο των πουλιών. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί δίνει στους κατοίκους μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος»,

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει συνεργαστεί με τον ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο, ο οποίος, αποδέχτηκε να συνεισφέρει αφιλοκερδώς στην ηχογράφηση δύο ραδιοφωνικών σποττα οποία ήδη μεταδίδονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας της Κέρκυρας και της Ζακύνθου.


Mάχη Τράτσα

Πηγή/φωτό: Το Βήμα

Σχετικά άρθρα