ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΣτραγγίσματα χωματερών
Ακόμη και μία απειροελάχιστη ποσότητα στραγγίσματος από απορρίμματα χωματερών αρκεί για να ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα, να καταστήσει ακατάλληλα τα νερά για οποιαδήποτε χρήση και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων και υδρόβιων οργανισμών!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα της ομάδας Ρύπανσης και Οικοτοξικολογίας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής το λέκτορα Στέφανο Νταϊλιάνη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Καραθεοδωρή του πανεπιστημίου.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές έφεραν σε επαφή υδρόβιους οργανισμούς, όπως φυτοπλαγκτόν, δίθυρα μαλάκια, καρκινοειδή κ.λπ., με διάφορες συγκεντρώσεις στραγγίσματος από απορρίμματα, για χρονικό διάστημα μιας έως τεσσάρων ημερών. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα επιστημονικά περιοδικά «Aquatic Toxicology» και «Journal of Hazardous Materials», έδειξαν ότι συγκεντρώσεις στραγγίσματος μικρότερες από 1 χιλιοστό του λίτρου μπορεί να επιφέρουν σημαντική θνησιμότητα στους εκτιθέμενους οργανισμούς.

Επικινδυνότητα
Παράλληλα, η μελέτη των βιολογικών επιπτώσεων του στραγγίσματος τόσο σε υδρόβιους οργανισμούς όσο και σε λεμφοκύτταρα ανθρώπων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρη Βλαστό, έδειξε πως παραπλήσιες συγκεντρώσεις στραγγίσματος μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές νευροτοξικές επιπτώσεις, καθώς και μεταλλάξεις στο DNA κυττάρων.

Τα στραγγίσματα δημιουργούνται κατά την αποδόμηση των απορριμμάτων και η επικινδυνότητά τους οφείλεται στο πλούσιο οργανικό και ανόργανο υλικό που διαθέτουν, καθώς και σε βαρέα μέταλλα που περιέχουν. Η πολύπλοκη σύσταση των στραγγισμάτων τα καθιστά έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους παγκοσμίως, μιας και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να διαφεύγουν, όχι μόνο από παράνομες χωματερές, αλλά και από οργανωμένους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που δεν τηρούν απόλυτα τους περιβαλλοντικούς όρους, και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, καταλήγοντας σε φυσικά υδατικά οικοσυστήματα (υπόγεια και επιφανειακά νερά), προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο.

Γι’ αυτό, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλεται, προκειμένου να αποσοβηθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες από τη διοχέτευση στραγγισμάτων στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα πληθώρα παράνομων χωματερών που όφειλε η χώρα να έχει κλείσει από το 2005.

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία

Σχετικά άρθρα