ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ 70% ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

wind energy - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

wind energy - Σόλων ΜΚΟΗ Πορτογαλία, μια χώρα παρομοίων μεγεθών και οικονομικών προβλημάτων με την Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια κάλυψαν το 70% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της!
Η αύξηση στις βροχοπτώσεις και την ένταση των ανέμων συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής, αποδεικνύοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ικανές με την κατάλληλη υποδομή να καλύψουν πολύ μεγάλα ποσοστά των ενεργειακών αναγκών ανεπτυγμένων κρατών.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου το Εθνικό Ενεργειακό Δίκτυο της χώρας (REN-Redes Energéticas Nacionais) ήταν εντυπωσιακά, καθώς το ποσοστό κάλυψης ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ διπλασιάστηκε σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον φετινό χειμώνα συνέβαλλαν στην αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικά εργοστάσια κατά 312% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο στο οποίο η χώρα υπέφερε από την μεγαλύτερη ξηρασία από καταγραφής δεδομένων. Η τεράστια αυτή αύξηση είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη του 37% των ενεργειακών πηγών της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Επιπλέον οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, κάλυψαν το 27% των ενεργειακών αναγκών. Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας κατά 70% από ΑΠΕ, είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη περσινή, όταν (το καθόλου ευκαταφρόνητο και πάλι) 37% καλύφθηκε από τις ΑΠΕ.

Αποτέλεσμα αυτής της εντυπωσιακής ανόδου, ήταν το φετινό χειμώνα η παραγωγή φυσικού αερίου να μειωθεί κατά 44% και η παραγωγή ηλεκτρισμού από μονάδες καύσης άνθρακα κατά 29%.

Το ποσοστό ήταν παρομοίως υψηλό και στις αρχές του 2010 (36%), όταν η Πορτογαλία ξεπέρασε την Ισπανία στη 2η θέση της κατά άτομο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και υπολειπόταν πια σε παγκόσμια κλίμακα μόνο της Δανίας.

Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν τη χειμερινή περίοδο και στην Ισπανία, εξαιτίας της αύξησης των βροχοπτώσεων και των ανέμων, με την παραγωγή αιολικής ενέργειας να παρουσιάζει αύξηση κατά 60% και να καλύπτει το 28% των ενεργειακών αναγκών της τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης και πληθυσμού άνω των 40 εκατομμυρίων.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες με παρόμοια πλεονεκτήματα (μεγάλη ηλιοφάνεια, συχνοί έντονοι άνεμοι, κτλ.) η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κάνει εδώ και χρόνια μεγάλα βήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Χωρίς να έχουν την αυταπάτη ότι οι ΑΠΕ αποτελούν πανάκεια, καθώς εξαρτώνται σημαντικά από την μεταβολή των καιρικών συνθηκών, οι δύο οικονομίες γλιτώνουν πολύ μεγάλα οικονομικά ποσά όταν οι καιρικές συνθήκες ευννοούν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, προστατευόμενες ταυτόχρονα από τις επιζήμιες επιπτώσεις της καύσης ορυκτών καυσίμων.


Πηγές: REN-Redes Energéticas NacionaisRenewables International

Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com 

16 Απριλίου 2013