ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

TO ΚΡΑΣΙ “ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΙ” ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ “ΧΑΜΕΝΕΣ” ΠΕΡΙΟΧΕΣ

krasi klimatiki allagi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

krasi klimatiki allagi - Σόλων ΜΚΟΟι περιοχές που θεωρούνται κατάλληλες για αμπελουργία ενδέχεται να συρρικνωθούν από το Μπορντώ της Γαλλίας ως τους αυστραλιανούς αμπελώνες καθώς οι κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται οδηγούν σε υψηλότερους παράλληλους και μεγαλύτερα υψόμετρα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences οι οινοπαραγωγικές περιοχές θα περιοριστούν κατά 68% στη μεσογειακή Ευρώπη και κατά 73% στις περιοχές της Αυστραλίας με μεσογειακό, εύκρατο κλίμα.

Ως εκ τούτου η Νέα Ζηλανδία θα δει τις εκτάσεις της που ενδείκνυνται για την παραγωγή κρασιού να διπλασιάζονται, ενώ αντίστοιχες διαφοροποιήσεις θα επέλθουν σε βόρεια Ευρώπη και δυτική Βόρειο Αμερική.

Η μελέτη χρησιμοποίησε 17 κλιματικά μοντέλα για να εκτιμήσει τις αλλαγές στις περιοχές που θεωρούνται σήμερα κατάλληλες για οινοπαραγωγή, αλλά και τον αντίκτυπο στη χρήση νερού και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Μεγάλα “θύματα” της κλιματικής αλλαγής εικάζεται ότι θα είναι ως το 2050 η περίφημη κοιλάδα του Ροδανού στην ανατολική Γαλλία και η περιοχή της Τοσκάνης στη βόρεια Ιταλία.

Τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς ανά δεκαετία.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 6% το 2012 στα 250,9 εκατ. εκατόλιτρα, διαμορφούμενη σε χαμηλά επίπεδα 37 ετών εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους των σταφυλιών σε Ισπανία, Γαλλία και Αργεντινή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιού και Κρασιού.

Την ίδια ώρα η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να εκτιναχθεί εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου κατά τα δυτικά πρότυπα.


Πηγή/φωτό: Econews