ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

air pollution - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

air pollution - Σόλων ΜΚΟΗ ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί αιτία θανάτου για έξι εκατομμύρια άτομα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Οι θάνατοι από την χαμηλή ποιότητα αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι πλέον περισσότεροι από τους θανάτους που προκαλούνται από τον ιό του AIDS και την ελονοσία μαζί.


Το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων προέρχεται πλέον από την ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 3,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται στην ρύπανση εσωτερικών χώρων. Οι περιοχές στις οποίες η ρύπανση εσωτερικών χώρων αποδεικνύεται περισσότερο θανατηφόρα είναι κατά σειρά η Νότια Ασία, η Κεντρική και Δυτική Αφρική, η Υποσαχάρια Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία.

Η χρησιμοποίηση παλαιών συσκευών θέρμανσης και συσκευών μαγειρικής χρήσης, η έλλειψη εξαερισμού, η καύση ξύλων σε κλειστούς χώρους και η χρησιμοποίηση χημικών, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες δημιουργίας επικίνδυνων και θανατηφόρων μικροσωματιδίων στον αέρα των εσωτερικών χώρων. Ως παράδειγμα αναφέρεται η χρήση παλαιών σομπών μαγειρικής οι οποίες εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα 100 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά για την ανθρώπινη υγεία όρια όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τον Π.Ο.Υ.

Άλλοι 3,3 εκατομμύρια θάνατοι προέρχονται από την κοινή ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα εκτός κλειστών χώρων και αποτελούν την βασική αιτία εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος και διάφορα είδη πνευμονίας, οι οποίες προέρχονται από την εμφάνιση τοξικών σωματιδίων στον αέρα που αναπνέει ο άνθρωπος.

Κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πλανήτη είναι εδώ και αιώνες η καύση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η καύση ορυκτών καυσίμων από βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί την πλέον υποτιμημένη αιτία θανάτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγούμενες στατιστικές τον Δεκέμβριο του 2012 εκτιμούσαν τους αριθμούς θανάτων εξαιτίας της σε περίπου 3,2 εκατομμύρια ετησίως.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τις περισσότερες μεγαλουπόλεις στον πλανήτη. Πόλεις σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, από το Μέξικο Σίτι, το Σάο Πάολο και το Λας Βέγκας, ως το Κάιρο, το Πεκίνο, τη Σανγκάη και το Τόκιο, αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών αστικών περιοχών παρουσιάζουν επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης, πολύ υψηλότερα των επιτρεπομένων.

Πηγές: ReutersΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςHuffington Post
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

10 Aπριλίου 2013