1

OI ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα έχει πολύ πιο δραστικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν επιστήμονες. Τα παιδιά που γεννιούνται στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έχουν κατά 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συγγενή υπερθυρεοειδισμό.


Εξετάζοντας τις μετα – Φουκουσίμα συνθήκες στη Δυτική Ακτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα θα εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα με ορισμένους Ευρωπαίους μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986.

«Το νέφος από τη Φουκουσίμα φαίνεται να επηρεάζει όλες τις περιοχές των ΗΠΑ και ιδιαιτέρως τις δυτικές περιοχές τους», επισημαίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές του Radiation and Health Project στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στο Open Journal of Pediatrics.

Για τα παιδιά που γεννιούνται μετά το ατύχημα στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό το 2011 ο κίνδυνος εκδήλωσης συγγενούς υπερθυρεοειδισμού είναι πολύ υψηλός αν βρίσκονταν στη «γραμμή του πυρός» των ραδιενεργών ισότοπων. Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα συγκέντρωσης ραδιενεργών ισοτόπων ιωδίου (I-131) και τις περιπτώσεις συγγενούς υπερθυρεοειδισμού για να καταλήξουν στη διασύνδεσή τους. 

Λίγες ημέρες μετά το ατύχημα, τα επίπεδα συγκέντρωσης ραδιενεργών ισοτόπων στην Καλιφόρνια, τη Χαβάη, την Αλάσκα, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον ήταν έως και 211 φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των περιπτώσεων συγγενούς υπερθυρεοειδισμού εκτοξεύτηκε, αυξανόμενος κατά περίπου 16% από τις 17 Μαρτίου έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2011. Την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, λίγο μετά το ατύχημα δηλαδή, τα νεογέννητα εμφάνιζαν κατά 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπερθυρεοειδισμό. 

Σε 36 άλλες Πολιτείες που βρίσκονταν εκτός της ζώνης έκθεσης, ο κίνδυνος εμφάνισης συγγενούς υπερθυρεοειδισμού μειώθηκε κατά 3% – ένα στοιχείο που κατά τους επιστήμονες αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η Φουκουσίμα σχετίζεται με τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά στη Δυτική Ακτή.

Ο συγγενής υπερθυρεοειδισμός είναι συνήθως σπάνιος, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια αν δεν αντιμετωπιστεί. Τα έμβρυα που προσβάλλονται και τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση. Πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι το 44,2% ενός συνόλου 94.975 παιδιών στη Φουκουσίμα παρουσίασαν ανωμαλίες του θυρεοειδούς τους ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.

Οι Αμερικανοί συχνά αμφισβητούσαν το γεγονός ότι η ραδιενέργεια από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία θα επηρέαζε τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Η τελευταία όμως έρευνα προκαλεί εύλογες ανησυχίες, καθώς η έκθεση στη ραδιενέργεια μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου του παιδιού.

Η έκθεση μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, τις οποίες επιστήμονες έχουν μελετήσει σε όσους βρίσκονταν κοντά στο Τσέρνομπιλ στη διάρκεια του ατυχήματος του 1986. Δεκαετίες αργότερα, μια έρευνα του 2011 του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας διαπίστωσε ότι η απορρόφηση ακτινοβολίας I-131 είχε ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς – ένας κίνδυνος που δεν έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.


Πηγή/φωτό: Tvxs