ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΩΝ OFF SHORE

secrecyforsale cpi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

secrecyforsale cpi - Σόλων ΜΚΟΣτοιχεία από την επεξεργασία 2,5 εκατ. αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών (οι γνωστές οffshore) έρχονται στην δημοσιότητα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ), με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη, ανάμεσα στους οποίους δημοσιογράφοι του βρετανικού Guardian και των Νέων.

Τα 2,5 εκατομμύρια μυστικά αρχεία αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για υπεράκτιες εταιρείες που βρέθηκε ποτέ στη διάθεση ενός οργανισμού ενημέρωσης. Στόχος της έρευνας είναι να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των offshore, oι περισσότερες εκ των οποίων, ανάμεσά τους και αρκετές ελληνικού ενδιαφέροντος, έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική. Το ύψος του εκτιμώμενου ποσού που κατέχουν αυτές οι εταιρίες παγκοσμίως ανέρχεται σε 32 τρισεκατομμύρια δολάρια.
 
4 από 107 με φορολογικό μητρώο
Οι Έλληνες πολίτες που κατέχουν ή διευθύνουν υπεράκτιες εταιρίες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους σπάνια τις δηλώνουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της ICIJ. Μόλις τέσσερις από τις 107 ελληνικές εταιρίες που εντοπίστηκαν στα δεδομένα μεγέθους 200 γκίγκαμπάϊτ, είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα, όπως απαιτείται από τους κανονισμούς για τις offshore όταν αυτές έχουν περιουσιακά στοιχεία ή κάποιου είδους εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Για τις υπόλοιπες 103 εταιρίες οι Αρχές δεν έχουν κανένα στοιχείο.
 
Σύμφωνα με «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε για τα ευρήματα του ICIJ και απάντησε πως θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους των οffshore.
 
Μέρος της … «λίστας»
Η βρετανική εφημερίδα, Guardian, δημοσιεύει σήμερα στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας και ένα ενδεικτικό κατάλογο των εμπλεκόμενων προσώπων.
 
Σύμφωνα με την λίστα αυτή, στα στοιχεία της ICIJ βρέθηκαν τα ονόματα του υπεύθυνου οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Μονγκολίας, του Προέδρου του Αζερμπαϊτζαν και της οικογένειάς του, της συζύγου του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, του συζύγου μιας Γερουσιαστή του Καναδά, της κόρης ενός δικτάτορα στις Φιλιππίνες, του πλουσιότερου Ισπανού συλλέκτη έργων τέχνης, της πρώην συζύγου του Μαρκ Ρίτς, ο οποίος είχε πάρει χάρη από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, από κατηγορίες για φοροδιαφυγή.
 
Ανωνυμία
Σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας, «η άκρα μυστικότητα που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι διευκολύνει την χρήση ανώνυμων οντοτήτων για την διάπραξη εγκλημάτων, τη φοροδιαφυγή, την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, την απαλοιφή κάθε ίχνους ευθύνες των πραγματικών δικαιούχων. Αυτή ακριβώς η μυστικότητα μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατία, παρέχοντας σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων την δυνατότητα να παίξουν με διαφορετικούς κανόνες».


Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα