ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

arctic green future - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

arctic green future - Σόλων ΜΚΟΜέσα στις επόμενες δεκαετίες, η Αρκτική προβλέπεται να πρασινίσει λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών όπως δείχνει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

Νέα επιστημονικά μοντέλα δείχνουν ότι οι δασικές εκτάσεις στην Αρκτική θα αυξηθούν κατά 50% μέσα στις επόμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία μεγαλύτερη του αναμενομένου επιτάχυνση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως αναφέρει ο Richard Pearson, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Κέντρο Βιοποικιλότητας και Προστασίας του αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, «μία τόσο μεγάλη αναδιανομή της βλάστησης στην Αρκτική θα έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικοσύστημα.»

Η ανάπτυξη των φυτών στα οικοσυστήματα της Αρκτικής έχει ήδη αυξηθεί και συμπίπτει με την αύξηση της θερμοκρασίας δύο φορές ταχύτερα συγκριτικά με τον παγκόσμιο ρυθμό.

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα εργαστήρια AT&T Labs-Research, το Ερευνητικό Κέντρο Woods Hole και τα Πανεπιστήμια Colgate, Cornell και Υόρκης, χρησιμοποίησε κλιματικά σενάρια για το 2050, με στόχο να ερευνήσει πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον αυτή η τάση. Έτσι, ανέπτυξε μοντέλα που προβλέπουν στατιστικά τα είδη των φυτών που ενδεχομένως θα αναπτυχθούν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις.

Παρά το γεγονός ότι συνοδεύονται από μία σχετική αβεβαιότητα, τα μοντέλα αυτά θεωρούνται ως ένας εξαιρετικός τρόπος για να μελετηθεί η Αρκτική και αυτό γιατί οι ακραίες καιρικές συνθήκες περιορίζουν το εύρος των φυτών που μπορούν να αναπτυχθούν, κάνοντας το σύστημα ευκολότερο στη μελέτη του συγκριτικά με άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα οι τροπικές.

Σύμφωνα με τον Pearson, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν και πέρα από την περιοχή της Αρκτικής, καθώς κάποια είδη πτηνών αποδημούν από χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη με την ελπίδα να βρουν συγκεκριμένους πολικούς οικοτόπους, όπως ανοιχτό χώρο, για να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν πως ένα φαινόμενο, γνωστό και ως αλμπέντο ή λυκαύγεια (η ανακλαστικότητα της επιφάνειας της Γης) θα έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στο κλίμα της Αρκτικής. Όταν ο ήλιος πέφτει στο χιόνι, το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας αντανακλάται πίσω στο Διάστημα. Όταν όμως δεν υπάρχει χιόνι ή μία περιοχή είναι καλυμμένη με δέντρα ή θάμνους, απορροφάται περισσότερο ηλιακό φως και η θερμοκρασία αυξάνεται. Επομένως, όσο περισσότερη είναι η βλάστηση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο από τον προβλεπόμενο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία από Science Daily