ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΝΟΜΟΣ-ΤΕΡΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ TΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Mays - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Mays - Σόλων ΜΚΟΟι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπονται σε ένα τεράστιο πεδίο δοκιμών μεταλλαγμένων σπόρων και ποικιλιών ορισμένων πολυεθνικών εταιριών, μετά την ψήφιση από την Γερουσία ενός Νόμου που στερεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη της χώρας το δικαίωμα να απαγορεύει τη χρησιμοποίησή τους, ανεξαρτήτως των όποιων συνεπειών!

Η τερατώδης απόφαση, με την οποία το ίδιο το κράτος παραδίδεται αυτοβούλως στις εταιρίες των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, θα ήταν πραγματικά αδιανόητη, αν δεν ήταν γνωστές οι θέσεις-κλειδιά εκπροσώπων πολυεθνικών και η τεράστια πίεση των κορπορατικών λόμπι στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

H NY Daily News αναρωτιέται: “Ποιός είναι δυνατότερος; Η αμερικανική κυβέρνηση ή ο μεγαλύτερος παραγωγός γ.τ.π. στον κόσμο; [1]


Διάταξη του Νόμου H.R. 933 δίνει τη δυνατότητα στη Μονσάντο και άλλες εταιρίες να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων, ακόμα και αν τα τελευταία κρίνουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες και καλλιέργειες είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία!

Αν ο Πρόεδρος Ομπάμα τον υπογράψει, θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Όμως κανείς δεν έχει αυταπάτες, ότι θα πρόκειται για ένα “προηγούμενο” που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί του Νόμου γνωρίζουν την αντιδραστικότητα του περιεχομένου του. Καθόλου τυχαία ο Νόμος εντάσσεται, για την ακρίβεια “κρύβεται” υπό τη μορφή διάταξης σε ένα πολύ ευρύτερο Νομοσχέδιο που αφορά τις δημόσιες δαπάνες! Επιπλέον δεν πέρασε, ως όφειλε, από ακρόαση από καμία ειδική επιτροπή πριν κατατεθεί.

Πρόκειται για ένα Νόμο ο οποίος “προστατεύει” τις νέες αμφισβητούμενες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες εις βάρος της δημόσιας υγείας αλλά και κατά πλήρη παραβίαση του Αμερικανικού Συντάγματος. Οι εταιρικές αποφάσεις θα είναι πλέον υπεράνω της δικαστικής εξουσίας, δεδομένο που ο οργανισμός Center for Food Safety αποκαλεί “μείζονα επίθεση στη διάκριση των εξουσιών” και “άνευ προηγουμένου επίθεση στην δυνατότητα δικαστικής επανεξέτασης”.

Οι αντιδράσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, κυρίως στο χώρο του διαδικτύου βέβαια, και όχι τόσο σε αυτό των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος έχει λάβει από τους επικριτές του την ονομασία Monsanto Protection Act (Νόμος Προστασίας της Μονσάντο). Ο Νόμος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Huffington Post, πέρασε σχεδόν απαρατήρητος τις πρώτες ημέρες από τα κλασσικά ΜΜΕ και έγινε ευρέως γνωστός από εναλλακτικές πηγές στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. [2]

Σύμφωνα με τον Νόμο, η ομοσπονδιακή νομοθεσία και (άρα και) η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να απαγορεύσει ή να επιβάλλει περιορισμούς σε γ.τ. καλλιέργειες ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί ότι αυτές είναι επιζήμιες και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, ανεξαρτήτως των όποιων μελλοντικών συνεπειών προκύψουν από την κατανάλωσή τους.

Τώρα, το γύρο του διαδικτύου, κάνουν αναφορές για πολύ στενές σχέσεις γερουσιαστών με την εταιρία (μεταξύ άλλων η Μπάρμπαρα Μικούλσκι, ο Ρόι Μπλαντ κ.α.). Όπως συμβαίνει σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Νόμος θεωρείται ότι έχει γραφτεί ουσιαστικά από τη Monsanto μέσω του γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ, ο οποίος έχει λάβει από την εταιρία 64.250 δολάρια το διάστημα 2008-2012 από την εταιρία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία χρηματοδότησης προς τους πολιτικούς της χώρας. [3]

Δεν πρόκειται βέβαια για μια καινούρια «σχέση» αλλά για τη «βάση» του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Οι εταιρίες έχουν βέβαια τον πρώτο λόγο στη χρηματοδότηση και υποστήριξη της πολιτικής καριέρας των μελών των δύο μεγάλων κομμάτων στη χώρα. Οι εκλεγμένοι από τον αμερικανικό λαό πολιτικοί, δεν είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία παρά υποστηρικτές εταιρικών συμφερόντων, ανάλογα με τον χρηματοδότη και “χορηγό” τους.

Όμως η αντιδραστικότητα και η ολοκληρωτικότητα του Νόμου, εκπλήσσουν και τους πλέον καλόπιστους, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την άλλη, υποσχόταν συνεχώς στην πρώτη του προεκλογική περίοδο το 2008, ότι θα θέσει υπό έλεγχο τα μεταλλαγμένα και θα προστατεύσει «το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει τι αγοράζει». Τώρα πολλοί μιλούν για στροφή 180 μοιρών και πολιτική αυτοκτονία, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιδραστικός αυτός Νόμος έρχεται σε ισχύ –όπως όλα δείχνουν- δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη της δεύτερης και τελευταίας του θητείας.

Τα τελευταία χρόνια, τα λόμπι (ομάδες πίεσης) των εταιριών βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, η Du Pont, η Cargil και άλλες, έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μέσω εκατομμυρίων δολαρίων που διοχετεύουν σε μέλη των δύο μεγάλων κομμάτων. Σαν να μην έφτανε αυτό, πρώην μέλη των εταιριών κατέχουν θέσεις κλειδιά, όπως συνέβη με τον Ρόζερ Μπίτσι, τον Τομ Βίλσακ, τη Ραμόνα Ρομέρο στο Υπουργείο Γεωργίας, και τους Μάικλ Τέιλορ, Ισλάμ Σιντίκι και Ρατζίβ Σαχ στην Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και άλλους οργανισμούς
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απασχολούταν ως δικηγόρος σε νομική εταιρία της οποίας πελάτης ήταν η Monsanto, ενώ η εισαγγελέας Έλενα Κάγκαν, η οποία δικαίωσε την εταιρία Monsanto σε προηγούμενη πολύ σημαντική υπόθεση (Monsanto vs. Geertson), αποτέλεσε νέο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου!  [4]

Με τον πανίσχυρο ρόλο των λόμπι στην αμερικανική πολιτική σκηνή και τόσους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά σημαντικών οργανισμών, οι εταιρίες είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν αυτή τη ρύθμιση που παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας και δημόσιου συμφέροντος.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η δύναμη των εταιριών στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δείχνοντας τον δρόμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί παρόμοια πολιτική στην λήψη αποφάσεων.

Αναφορές-πηγές:
[1] http://www.nydailynews.com/news/national/food-oversight-curbs-spending-bill-outrage-article-1.1298967
[2] “Obama Slammed For Signing So-Called ‘Monsanto Protection Act’“ 1 Απριλίου 2013
[3] “Monsanto Protection Act Signed By Obama, GMO Bill Written By Monsanto Itself Signed Into Law”
http://www.opensecrets.org/politicians/contrib.php?cycle=2012&cid=n00005195&type=I&newmem=N 
[4] “Meet Monsanto’s number one lobbyist: Barack Obama”, 25 Σεπτεμβρίου 2012 

Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

2 Απριλίου 2013

Σχετικά άρθρα