ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ: Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ “ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΗ”

nazis austria hitler poll - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

nazis austria hitler poll - Σόλων ΜΚΟΠάνω από το 40% των Αυστριακών πιστεύει ότι η χιτλερική περίοδος «δεν ήταν και τόσο κακή», σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Linz Market Institute, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ρωσικό ειδησεογραφικό σάιτ Russia Today. 

Η έρευνα διεξήχθη με αφορμή την 75η επέτειο από την ένωση της χώρας με τη ναζιστική Γερμανία και περιέλαβε 502 ανθρώπους.

Το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «δεν υπήρξε τίποτα θετικό στην εποχή Χίτλερ».

Το 61%, όμως, δήλωσε ότι θα ήθελε έναν «δυναμικό ηγέτη» στην διακυβέρνηση της Αυστρίας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ανέφερε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Μία παρόμοια έρευνα του 2008 βρήκε ότι μόνο το 1/5 των Αυστριακών μπορεί να φανταστεί «έναν ισχυρό ηγέτη που δε θα χρειαζόταν να ανησυχεί για βουλή ή για εκλογές».

Ακόμα, ένα 54% των ερωτηθέντων, η πλειονότητα των οποίων είναι νέοι και καλλιεργημένοι, έχει την άποψη ότι αν δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία, τα νεοναζιστικά κόμματα θα πήγαιναν καλά στις εκλογές.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ερωτηθέντες ήταν κάθετα αντίθετοι με την ιδέα, πράγμα λογικό, σύμφωνα με τους ιστορικούς. «Είναι φυσιολογική διαδικασία τα θέματα αυτά να μην θεωρούνται καυτά μετά από δύο ή τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Όλιβερ Ράθκολμπ του Πανεπιστημίου της Βιέννης στην  Der Standard.

Τέλος, το 61% θεωρεί ότι το ναζιστικό παρελθόν της χώρας έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ το 39% διαφώνησε με αυτή τη δήλωση.

Εξίσου μοιρασμένες είναι και οι απόψεις σχετικά με την αποζημίωση των θυμάτων της περιόδου εκείνης. Το 57% πιστεύει ότι «τα θύματα ή οι απόγονοί τους έχουν αποζημιωθεί ικανοποιητικά», ενώ το 42% πιστεύει ότι αυτό δεν ισχύει.

Στις 12 Μαρτίου 1938 οι στρατιώτες του Χίτλερ εισέβαλαν στην Αυστρία και δέχτηκαν θερμή υποδοχή από πολλούς που υποστήριζαν τότε την ιδεολογία τους. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 53% θεωρεί την ένωση της Αυστρίας με την Γερμανία εθελοντική, αντίθετα με το 46% που βλέπει την Αυστρία ως το θύμα της υπόθεσης.

Τα ακροδεξιά κόμματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αυστρία, σημειώνει το Russia Today.Τον Ιανουάριο, ο αρχηγός της Εβραϊκής Κοινότητας της Βιέννης σημείωσε ότι ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων που έχουν αναφερθεί στο γραφείο του διπλασιάστηκαν.
Η αντιναζιστική, μη κυβερνητική οργάνωση Simon Wiesenthal Center για τα δικαιώματα των Εβραίων, συχνά τοποθετεί την Αυστρία στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες που οδηγούν ενώπιον της δικαιοσύνης Ναζί εγκληματίες πολέμου.

Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Πηγή/φωτό: Tvxs από RT