1

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΙΔΗ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ

Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών που ανησυχούν για τη βιομηχανία της αλιείας, η διεθνής κοινότητα αποφάσισε σήμερα να θέσει κανόνες στο εμπόριο τεσσάρων ειδών καρχαριών των οποίων τα πτερύγια είναι πανάκριβα και απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι 178 χώρες μέλη της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών (Cites), έπειτα από συνομιλίες μιας εβδομάδας στην Μπανγκόκ αποφάσισαν να προστατεύσουν τον ωκεάνιο καρχαρία με λευκό ρύγχος και τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία.


Στη διάρκεια των δύο μυστικών ψηφοφοριών στις οποίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ο ωκεάνιος καρχαρίας συγκέντρωσε 92 ψήφους υπέρ για την προστασία του, 42 κατά και 8 αποχές, ενώ οι τρεις σφυροκέφαλοι καρχαρίες 91 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 8 αποχές.

Στην προηγούμενη διάσκεψη το 2010, ανάλογες προτάσεις για την προστασία των καρχαριών, των οποίων τα πτερύγια πωλούνται σε εξαιρετικά ψηλές τιμές στην Ασία, είχαν απορριφθεί εξαιτίας της αντίδρασης ορισμένων πρωτευουσών που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην βιομηχανία της αλιείας.

Η σημερινή απόφαση της Cites για τους τέσσερις αυτούς καρχαρίες σημαίνει πως τίθενται πλέον κανόνες στο εμπόριό τους ώστε να αποφεύγεται η υπερεκμετάλλευση τους. Από το 1975, όταν τέθηκε σε ισχύ η Cites, μόνο ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, ο φαλαιονοκαρχαρίας, ο καρχαρίας προσκυνητής και το πριονόψαρο προστατεύονται.

Πολλές χώρες της Ασίας, με πρώτη την Ιαπωνία, είναι αντίθετες στην διεύρυνση της προστασίας των καρχαριών. Το Τόκιο εκτιμά πως τα θαλάσσια είδη που διατίθενται στο εμπόριο δεν πρέπει να τα διαχειρίζεται η Cites, αλλά οι οργανισμοί αλιείας.

Περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά πως μέσα σε έναν αιώνα ο πληθυσμός των καρχαριών θα έχει εξαφανιστεί.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Διαβάστε σχετικά:
Aπόλυτα νόμιμο το κυνήγι και το εμπόριο πολικής αρκούδας